Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O GENETIČKI MODIFIKOVANIM ORGANIZMIMA: Stručnjaci se protive izmenama Zakona, kojima bi bila ukinuta zabrana prometa genetski modifikovane hrane


Ukoliko Srbija dozvoli promet genetski modifikovane hrane, izgubiće deo tržišta vredan nekoliko milijardi evra. To bi moglo da znači i novu podelu u srpskom narodu, jer ćemo zabraniti proizvodnju, a u interesu moćnih multinacionalnih kompanija dozvolićemo uvoz ovakve robe. Srbija je uradila sve kako bi što pre ušla u Svetsku trgovinsku organizaciju, ne mareći za činjenicu da su 124 opštine i grada usvojili deklaraciju protiv GMO.

- Naša zemlja ne sme da menja postojeći Zakon o genetički modifikovanim organizmima ("Sl. glasnik RS", br. 41/2009 - dalje: Zakon), a državnici moraju narodu da omoguće da se na referendumu izjasni da li je za proizvodnju, promet i upotrebu ovakvih proizvoda - ističe agroekonomista profesor Miladin Ševarlić, savetnik Ekonomskog instituta. - To je demokratska obaveza predsednika i premijera Srbije, što ćemo i tražiti. Neprihvatanje GMO je u nacionalnom interesu. Ideja da Srbija podrži promet GM robe - ravna je katastrofi.

Srbija, smatraju stručnjaci, mora da iskoristi to što su ovi "mutanti" zabranjeni i da plasira konvencionalne i organske proizvode. Profesor Ševarlić ističe da naša šasna leži u soji i kukuruzu, koji nisu GM, da ih usmerimo na stočarstvo, pa da plasiramo mleko i meso sa oznakom "bez GMO".

- Ukoliko dozvolimo uvoz GM proizvoda, imaćemo u prodavnicama robu koja će verovatno tako biti i obeležena, ali naši građani time ništa ne dobijaju - smatra profesor Ševarlić. - Ne vidim zbog čega žurimo da uđemo u Svetsku trgovinsku organizaciju pre nego što i bude izvesno da ćemo ući u EU. Inače, od svih članica STO, Rusija je jedina koja ima potpunu zabranu svega što ima veze sa GMO.

Pravila Svetske trgovinske organizacije podrazumevaju da se ne može uvesti zabrana prometa robe za koju nije dokazano da šteti ljudskom zdravlju. I da dozvoljavanje prometa ne znači i dozvolu za upotrebu.

U Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine nedavno su rekli da se novim Zakonom ne bave i da on nije na dnevnom redu. Ipak, kako Evropska komisija podseća da promet moramo da dozvolimo, stručnjaci u Srbiji upozoravaju da bi izmenjeni Zakon mogao da stupi na scenu već sledeće godine.

Potpunu zabranu uzgoja GMO izglasalo je, pre nešto više od mesec dana, 16 država članica EU. Neke od država ne dozvoljavaju uzgajanje biljaka na samo određenim teritorijama, a jedino promet ne mogu da zaustave ukoliko su članice STO. Rusija je tome, jedina, stala na put.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Subin, 20.12.2015.
Naslov: Redakcija