Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O JAVNIM NABAVKAMA: Očekuje se unapređenje sistema javnih nabavki, kako bi se rešilo pitanje odnosa ponude sa najnižom cenom i kvaliteta usluge


Novi Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015 - dalje: Zakon) povećao je efikasnost, ekonomičnost i transparentnost postupka javne nabavke, međutim narednih godina taj sistem moraće da bude unapređen kako bi se rešili postojeći problemi, poručeno je na konferenciji "Nove tendencije u javnim nabavkama u Srbiji".

Kako je u uvodnom obraćanju istakla ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović, jedan od najvećih izazova na kojem bi trebalo da se radi naredne godine, kada je reč o javnim nabavkama, jeste pitanje odnosa ponude sa najnižom cenom i kvaliteta usluge.

Prema njenim rečima, u velikom broju slučajeva ispostavilo se da je to što je zakonska obaveza da se izabere ponuda sa najnižom cenom zapravo problem, jer kvalitet ponude ne bude na očekivanom nivou.

Ona je kao primer navela izgradnju Žeželjevog mosta u Novom Sadu, čiji je izvođač izabran putem javne nabavke za cenu od 40 miliona evra, a dobijen je izvođač koji je, kako je rekla, kasnio, dok se cena kroz anekse ugovora povećala na 60 miliona evra.

Ministarka je istakla da je Zakon doprineo srpskoj privredi, ali je dodala da će u 2016. morati još temeljnije da se poradi na tom sistemu.

"Za mene je pozitivan rezultat kada vidim da je od ukupnog broj javnih nabavki, bez poziva zaključeno samo pet odsto, dok je pre dve godine to bilo 28 odsto", rekla je Mihajlović.

Podatak da od ukupnog broja zaključenih ugovora 43 odsto ima samo jednog ponuđača ministarka je ocenila kao "ne sjajan rezultat", ali je konstatovala da je to stanje u kojem se nalaze kompanije koje često, kako je rekla, nisu želele da same daju ponude zbog svog finansijskog stanja.

Mi smo ih u Ministarstvu okupljali i predlagali da se udruže, rekla je Mihajlović, i istakla da toliki broj ugovora sa jednom ponudom predstavlja stanje konkurentnosti srpske privrede.

"Godina 2017. je godina u kojoj se menja Zakon, još više nego što je sada izmenjen, dok ćemo u 2016. da radimo na suštinskim izmenama", rekla je Mihajlović.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Srbiji, Majkl Kirbi, saglasio se sa ministarkom Mihajlović da najniža cena ne donosi uvek kvalitet.

On je kao primer naveo održavanje higijene zgrade ambasade SAD, za čije čišćenje je bila zadužena firma sa kojom je ugovor sklopljen posle raspisane javne nabavke.

Kirbi je rekao da, iako najjeftiniji, nisu dobro obavljali posao i da ambasada nije bila dovoljno čista.

"Kada sam tražio drugog čistača rekli su mi da ne možemo jer je ova firma zaposlena preko javnih nabavki, a osnov je bila najniža cena… Odustali smo od te kompanije, platili smo drugu duplo više, ali sada je ambasada čista", rekao je Kirbi i zaključio da nije potrebno uvek kupiti najskuplje, ali da cena ne sme da bude presudna ukoliko se traži kvalitet.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija