Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU: Zaštitnik građana predlaže izmene i dopune Zakona kako bi se učenicima koji boluju od hroničnih bolesti i stanja i nalaze se pod stalnom terapijom, omogućilo da za vreme školovanja u inostranstvu dobijaju terapiju o trošku RFZO


Zaštitnik građana predlaže izmene i dopune Zakona o zdravstvenom osiguranju("Sl. glasnik RS", br. 107/2005, 109/2005 - ispr., 57/2011, 110/2012 - odluka US, 119/2012, 99/2014, 123/2014 i 126/2014 - odluka US) kako bi se učenicima koji boluju od hroničnih bolesti i stanja i nalaze se pod stalnom terapijom, omogućilo da u okviru redovnog školovanja koriste ili ispunjavaju uslove za korišćenje oblika obrazovanja koji podrazumeva duži boravak u inostranstvu, koriste usluge zdravstvene zaštite u inostranstvu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Sada, kako tvrdi, njihov odlazak na razmenu ili usavršavanje u inostranstvu uslovljen je materijalnim stanjem njihove porodice, s obzirom na to da zdravstvnu zaštitu u drugoj državi mogu da ostvare samo o sopstvenom trošku.Time su oni stavljeni u nejednak položaj u odnosu na učenike koji nemaju zdravstvene smetnje.

Naime, Zaštitniku građana obratila se majka srednjoškolca koji je u okviru realizacije programa razmene učenika stekao pravo da ode u SAD. Međutim, ovaj srednjoškolac boluje od hroničnog dijabetesa i zavisan je od insulina. Za dva meseca je, prema propisima, mogao da dobije pripadajuće doze insulina, ali nakon toga porodica je morala da mu sama kupuje neophodan lek, a njegova cena u SAD je velika. Jednostavno, Republički fond za zdravstveno osiguranje ne priznaje troškove za nabavku insulina u SAD o svom trošku, niti je moguće obezbediti dostavljanje neophodnih lekova u tu državu.

Zaštitnik građana je utvrdio da trenutno ne postoje propisi koji uređuju situaciju kada se učenik obrazuje u inostranstvu po programu koji organizuje, podržava ili priznaje država i njene prosvetne vlasti, pa samim tim nije uređena ni mogućnost da oni kojima boluju od hronične bolesti i imaju potrebe za stalnim lečenjem o trošku RFZO za vreme boravka u inostranstvu dobijaju terapiju.

Duži boravak u inostranstvu od dva meseca prepušteno je mogućnosti roditelja da učeniku koji je poslat na razmenu kupuje lekove i plaća lekarske kontrole. Zamenica Zaštitnika građana, Gordana Stevanović, podseća da je obaveza države da svakom učeniku, bez razlike, obezbedi kvalitetno obrazovanje.

- Položaj učenika sa zdravstvenim smetnjama bi bio unapređen, a propust koji ugrožava puno ostvarivanje njihovog prava na kvalitetno obrazovanje otklonjen, izmenama i dopunama Zakona i na osnovu njega donetih podzakonskih propisa, kojima bi se omogućilo da učenici koji boluju od hroničnih bolesti i stanja i nalaze se pod stalnom terapijom, a u okviru redovnog školovanja koriste ili ispunjavaju uslove za korišćenje oblika obrazovanja koji podrazumeva duži boravak u inostranstvu, koriste usluge zdravtvene zaštite u inostranstvu na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja - zaključuje Stevanović.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Ljubinka Malešević, 20.12.2015.
Naslov: Redakcija