Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O POLJOPRIVREDNOM ZEMLJIŠTU: Predviđeno da se do 30 odsto državnog zemljišta može dati u zakup velikim investitorima, da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje tri godine uzastopno može da se da na besplatno korišćenje za period do pet godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, a novi period izdavanja zemljišta u zakup je produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina


Poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srbije u okviru Desete sednice Drugog redovnog zasedanja, razmatraju i Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o poljoprivrednom zemljištu. Predviđeno je da će ovaj zakonski predlog naći na dnevnom redu u sredu 23. decembra 2015. godine

Pomoćnik ministra poljoprivrede i zaštite životne sredine, Mladen Mladenović, rekao je da postoje tri ključna razloga za predlaganje ovog akta - uzurpacija zemljšta i visok stepen neobrađenog državnog zemljišta, investicije i jačanje malog poljoprivrednog proizvođača.

Prema njegovim rečima, trenutno je 49 odsto ili 240.000 hektara neizdatog poljprivrednog zemljišta, a polovina ostaje neobrađena ili je uzurpirana.

"Jedini način da se pokrene proizvodnja jesu velike investicije, svež kapital, a za to se moraju stvoriti uslovi. Država je vodila računa i da mali proizvođači imaju direktne koristi od investicija", rekao je Mladenović.

Predlogom zakona je, pored ostalog, predviđeno da se do 30 odsto državnog zemljišta može dati u zakup velikim investitorima, da poljoprivredno zemljište koje nije izdavano u zakup najmanje tri godine uzastopno može da se da na besplatno korišćenje za period do pet godina, sa mogućnošću produžavanja zakupa do 20 godina, a novi period izdavanja zemljišta u zakup je produžen sa 20 na 25 godina, a za velike investicije sa 20 na 30 godina.

Od Predloga zakona se, kako je Mladenović rekao, očekuje da smanji broj bespravnog korišćenja državnog zemljišta, a uvedena je odredba za uzurpatore kojima na osnovu odluke lokalne samouprave mogu biti skinuti usevi.

Predloženim zakonom, kako je istakao, onemogućeno je sticanje svojine stranim državljanima, a to će biti omogućeno samo domaćim državljanima.

Sporazumom o stabilizaciju i pridruživanju, prema njegovim rečima, predviđeno je da od 1. septembra 2017. godine strana lica mogu da postanu vlasnici zemlje.

"Ovim zakonom će se omogućiti da domaća lica steknu svojinu do tada", rekao je Mladenović i dodao da je u izradi predloženog akta ostvaren dijalog sa brojnim poljoprivrednim udruženjima.

Izvor: Vebsjat Tanjug, 21.12.2015.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija