Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U SUDOVIMA U SRBIJI DNEVNO SE IZREKNE OKO 1.000 ALTERNATIVNIH SANKCIJA


U sudovima u Srbiji dnevno se izrekne oko 1.000 alternativnih sankcija u vidu narukvica, nanogica ili rada u javnom interesu za lakša krivična dela, što je deset odsto od kazni koje se izreknu svakoga dana u pravosudnom sistemu, izjavio na otvaranju Kancelarije za alternativne sankcije u Osnovnom sudu u Vranju direktor republičke Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Milan Stevović.

- Naš je cilj da u prvom tromesečju naredne godine u celokupnom pravosudnom sistemu dostignemo broj od 1.500 izrečenih alternativnih sankcija dnevno, a naš je imperativ da dođemo do 50 odsto izrečenih alternativnih sankcija u odnosu na ukupan broj sankcija - precizirao je Stevanović.

Po njegovim rečima, to znači da od oko 10.500 sudskih sankcija, koliko se dnevno donese u Srbiji, polovina, odnosno oko 5.000 presuda dnevno trebalo bi da budu alternativne sankcije.

Stevanović je pojasnio da "alternativne sankcije znače i da se ti ljudi ne odvajaju od kuće, a ne odvajaju se mnogo ni od radnog mesta. U prvih šest meseci ove godine izricanjem alternativnih sankcija ušteđeno je 150.000 evra iz državnog budžeta, a tome treba dodati i dobitak od rada u javnom interesu".

Kancelarija u Vranju, koja je jedna od 20 do sada otvorenih takvih kancelarija pri osnovnim sudovima u Srbiji, omogućiće da ubuduće i sud u Vranju može da donosi alternativne sankcije umesto krivičnih, uslovnih ili prekršajnih. Stevanović je naveo da će do 31. decembra ove godine biti otvoreno još pet kancelarija za izvršenje alternativnih sankcija, nakon čega će takve kancelarije postojati u svakom gradu u Srbiji koji ima sedište Višeg suda.

- Treba da vodimo računa i o smanjenju recidivizma, odnosno povratnika u izvršenju krivičnih dela, koji u Srbiji iznosi 72 odsto, dok je na nivou Evropske unije procenat povratnika u izvršenju krivičnih dela 62 odsto - rekao Stevanović navodeći da očekuje da će uvođenje alternativnih sankcija uticati na smanjenje broja povratnika u izvršenju krivičnih dela.

Izvor: http://www.danas.rs, V. R.