Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

AKS ODLUČUJE O PROTESTU I PREGOVORIMA


Skupština Advokatske komore Srbije odlučiće na današnjoj sednici o daljem nastavku pregovora sa Ministarstvom pravde, kao i o tome da li će nastaviti tromesečni protest.

Na današnjoj skupštini o ovim pitanjima izjasniće se, odnosno glasati, delegati iz svih komora u sastavu Advokatske komore Srbije. Istovremeno, AKS je pozvala Ministarstvo pravde da pregovore o prekidu štrajka advokata nastave sutra u 11 časova. Kako je navedeno u dopisu AKS upućenom Ministarstvu, ta institucija je pogrešno protumačila da je Komora prekinula subotnji sastanak sa predstavnicima Ministarstva i da AKS želi da nastavi pregovore, ali da nije u mogućnosti da to učini pre utorka, zbog priprema za današnju Skupštinu AKS.

Kako se moglo čuti od članova pregovaračkog tima, nakon što su u subotu pregovori prekinuti, Ministarstvo pravde smatra da advokatura ne može dobiti više od izmena Zakona o javnom beležništvu koje su donete u novembru i da je na taj način učinjen dovoljan ustupak advokaturi, odnosno time što je advokatima data mogućnost da sastavljaju ugovore o prometu nepokretnosti koji se posle overavaju kod javnog beležnika. Ministarstvo odbija glavni zahtev advokature da se ugovori samo legalizuju, odnosno overavaju potpisima.

Advokati su u protestu od 17. septembra tražeći izmene Zakona o javnom beležništvu, regulisanje paušalnog oporezivanja i smenu ministra pravde Nikole Selakovića. Pregovori o zahtevima advokata sa Ministarstvom pravde vođeni su u više navrata, ali nisu doveli do obustave štrajka advokata. Za to vreme Advokatska komora Srbije je disciplinski kaznila nekoliko advokata zbog obavljanja pravnih poslova u sudovima. Rad sudova je u potpunosti blokiran zbog advokatskog štrajka, sva suđenja se odlažu već tri meseca, a advokati jedino postupaju u predmetima u kojima su maloletnici žrtve nasilja u porodici. Advokatima je dozvoljeno da rade u advokatskim kancelarijama, primaju poštu, podnose sve vrste podnesaka (tužbe, žalbe...), kao i da posećuju svoje branjenike - pritvorene i osuđene osobe.

Izvor: http://www.danas.rs, A. R.