Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: 27. novembar 2022. godine rok za usklađivanje u pogledu sedišta, politike i izveštaja o naknadama direktora i članova nadzornog odbora


Sedište

Privredna društva, preduzetnici, ogranci i predstavništva stranih privrednih društava koji nemaju registrovanu adresu sedišta u skladu sa odredbama člana 19. Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon, 5/2015, 44/2018, 95/2018, 91/2019 i 109/2021 – dalje: Zakon), dužni su da adresu sedišta usklade sa odredbama Zakona i da usklađenu adresu sedišta registruju u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 27.11.2022. godine.

Prema aktuelnoj verziji Zakona - adresa sedišta društva podrazumeva grad, opštinu, naseljeno mesto, ulicu ili trg, kućni broj, sprat i broj stana, u skladu sa propisima kojima se uređuje teritorijalna organizacija.

U ranijim verzijama zakona nije bilo precizirano koji podaci iz adrese sedišta će se unositi u Registar privrednih subjekata, dok je poslednjom izmenom Zakona iz 2021. godine precizirano da i sprat i broj stana čine podatke koji su sastavni deo adrese te da se i oni registruju. Upravo je, za većinu društava, potrebno usklađivanje u pogledu dodavanja navedenih elemenata adrese sedišta društva i preduzetnika.

Podaci o adresama sedišta, registrovani u Registru privrednih subjekata, bi trebalo da budu usaglašeni sa podacima iz Adresnog registra i Nacionalne infrastrukture geoprostornih podataka te je potrebna provera podataka u navedenim registrima pre samog podnošenja registracione prijave promene podataka o sedištu (odnosno upisa dodatnih podataka).

Politika i izveštaj o naknadama

Odredba člana 463a Zakona propisuje da je javno akcionarsko društvo u obavezi da ima politiku naknada direktorima i članovima nadzornog odbora ako je upravljanje društvom dvodomno.

Odredba narednog člana - člana 463b propisuje da odbor direktora, odnosno nadzorni odbor ako je upravljanje društvom dvodomno ili komisija za naknade ako je obrazovana, sačinjava jednom godišnje jasan, sveobuhvatan i razumljiv izveštaj o svim naknadama koje je društvo ili sa njim povezano društvo koje posluje u okviru iste grupe društava isplatilo ili se obavezalo da isplati svakom pojedinom sadašnjem i bivšem članu odbora direktora, odnosno nadzornog odbora, u poslednjoj poslovnoj godini koja prethodi godini u kojoj se sačinjava izveštaj.

Društvo je dužno da izveštaj o naknadama objavi na svojoj internet stranici nakon sednice skupštine na kojoj se raspravljalo o tom izveštaju (st. 6. i 7), a sam izveštaj o naknadama mora da bude besplatno i javno dostupan najmanje deset godina od dana objavljivanja na internet stranici društva.

Javna akcionarska društva dužna su da se usklade sa odredbama Zakona koje se odnose na naknade u javnim akcionarskim društvima u roku od godinu dana od dana stupanja na snagu Zakona, odnosno do 27.11.2022. godine.

Prema odredbi člana 586. Zakona, novčanom kaznom od 200.000 do 2.000.000 dinara kazniće se za privredni prestup privredno društvo koje je javno akcionarsko društvo ako, između ostalog, ne objavi izveštaj o naknadama u skladu sa članom 463b stav 6. ovog zakona, odnosno ukoliko izveštaj o naknadama ne bude besplatno javno dostupan najmanje deset godina od dana objavljivanja na internet stranici društva (član 463b stav 7. ovog zakona) ili ukoliko ne objavi politiku naknada koja je usvojena na sednici skupštine, zajedno sa datumom održavanja te sednice i rezultatima glasanja u skladu sa članom 463v stav 8. ovog zakona.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 21.11.2022.