Zastava Bosne i Hercegovine

APR: Objavljena Mapa Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja


Agencija za privredne registre je objavila Mapu Registra mera i podsticaja regionalnog razvoja (Mapa RegMPRR), na kojoj su prikazane informacije o ulaganjima države, privrednom razvoju i privrednim potencijalima, sa polugodišnjim podacima za 2022. godinu. 

Podaci na Mapi RegMPRR pokazuju da su realizatori podsticaja regionalnog razvoja u prvom polugodištu 2022. godine realizovali sredstva podsticaja u značajnom obimu. Ukupni podsticaji u prvoj polovini tekuće godine realizovani su u iznosu od 88,8 mlrd dinara, pri čemu se 71,7 mlrd dinara ili 80,7% odnosi na bespovratna sredstva, koja su za 14,8% veća u odnosu na isti period prethodne godine.

Najveći deo ukupno realizovanih podsticaja usmeren je privredi, i to privrednim društvima i preduzetnicima 49,0 mlrd dinara, što je 55,1% i poljoprivrednim gazdinstvima 14,1 mlrd dinara, što je 15,8%. Značajan iznos podsticaja dat je i institucijama iz oblasti obrazovanja i nauke, u koje je uloženo 16,1 mlrd dinara ili 18,2% ukupno realizovanih podsticaja.

Prema nameni ulaganja oko 83% ukupno realizovanih podsticaja (73,7 mlrd dinara) usmereno je u: saobraćajnu infrastrukturu (23,5 mlrd dinara); obrazovanje, nauku, kulturu i sport (19,1 mlrd dinara); podsticanje proizvodnje (17,0 mlrd dinara), kao i u podsticanje poljoprivrede (14,1 mlrd dinara). Ulaganje u navedene oblasti povećano je za 39,9% u odnosu na isti period prethodne godine.

Na Mapi RegMPRR su dati ključni podaci o privredi i neprofitnom sektoru, koji su objedinjeni iz različitih izvora (državnih organa i organizacija, kao i drugih registara koje vodi Agencija), tako da ona pruža sveobuhvatnu sliku razvoja domaće ekonomije, ukupno i po teritorijalnom principu, za tekuću i tri prethodne godine, u tabelarnoj i grafičkoj formi.

Mapa RegMPRR, koja sadrži podatke o dostignutom stepenu razvijenosti svih opština u Republici Srbiji, prema važećem propisu, predstavlja posebno koristan izvor informacija za potencijalne investitore i subjekte regionalnog razvoja u Republici Srbiji. Pre ulaganja na određenoj teritoriji, investitorima je od interesa da pribave i sagledaju, kako karakteristike dostignutog privrednog razvoja, tako i potencijale za razvoj izabrane teritorije (veličina teritorije, broj stanovnika, kvalifikaciona struktura nezaposlenih i sl). Ujedno, subjektima regionalnog razvoja dostupne informacije su od značaja, u postupku donošenja odluka o podsticajnim ulaganjima, a u cilju smanjivanja regionalnih neravnomernosti, kroz jačanje ekonomije određene teritorije i podizanje nivoa konkurentnosti privrede na toj teritoriji.

Korisnicima su na Mapi RegMPRR dostupni svi objavljeni podaci bez naknade, a odgovarajućom pretragom ih mogu dobiti kao setove podataka za sva četiri teritorijalna nivoa (Republika Srbija, regioni, oblasti i opštine).

Izvor: Vebsajt APR, 17.11.2022.
Naslov: Redakcija