Zastava Bosne i Hercegovine

POVOLJNI KREDITI ZA 1.250 MALIH I SREDNJIH PREDUZEĆA: Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra, sa Evropskim investicionim fondom (EIF) potpisali su predstavnici Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke, Banke Inteza i Komercijalne banke


Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je potpisivanju ugovora između Evropskog investicionog fonda, dela EIB grupe, sa predstavnicima pet banaka iz Srbije o pomoći pri finansiranju malih i srednjih preduzeća u našoj zemlji.

Ugovor o sprovođenju garancijske šeme za finansijsku pomoć malim i srednjim preduzećima u Srbiji, u iznosu od 20 miliona evra, sa Evropskim investicionim fondom (EIF) potpisali su predstavnici Rajfajzen banke, Unikredit banke, Prokredit banke, Banke Inteza i Komercijalne banke.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, kao i državni sekretar u Ministarstvu privrede Milun Trivunac.

EIF će upravljati projektom, koji će omogućiti odabranim komercijalnim bankama da pod povoljnijim uslovima podrže približno 1.250 malih i srednjih preduzeća.

Bolji uslovi odnose se na niže kamatne stope, manja sredstva obezbeđenja, duže rokove dospeća ili kombinaciju ovih elemenata. U naredne tri godine, Evropska unija će sa doprinosom od 20 miliona evra aktivirati i do 180 miliona evra u vidu povoljnih zajmova.

Pokrenuta inicijativa "EU za Srbiju - finansiranje MSP" usmerena je na nove zajmove za srpske firme i nova je evropska finansijska garancija za banke u Srbiji, koja će omogućiti malim i srednjim preduzećima da lakše dođu do kredita.

To je prilika za zajmove, pre svega, za startap preduzeća, male firme i preduzetnike koji inače ne bi mogli da dobiju kredit.

Brnabić je istakla da je razvoj malih i srednjih preduzeća ključan za održivi rast srpske ekonomije, pri čemu je izrazila zahvalnost EU, EIF, EIB i lokalnim bankama na podršci pomenutom projektu.

Ona je naglasila da će ovaj program omogućiti preduzetnicima da dalje razvijaju svoj biznis i da jačaju srpsku ekonomiju, i dodala da je to još jedan elemenat koji se pridodaje čitavom setu mera, od investicija u obrazovanju i nauci, izmenama ključnih zakona u poslovanju, do poreskih olakšica, kako bi se transformisala srpska ekonomija i omogućile inovacije koje podstiču potrebni rast.

Ovo je važan korak u korišćenju sjajnih mogućnosti koje nam je donela Četvrta industrijska revolucija označena digitalizacijom, ocenila je premijerka.

Trivunac je izrazio zahvalnost EU zato što je prihvatila inicijativu Ministarstva privrede i obezbedila 20 miliona evra iz IPA fondova za ovaj značajan projekat.

On je naglasio da je cilj bio da se obezbedi najbolji mogući pristup povoljnim zajmovima za mala i srednja preduzeća kako bismo podstakli rast i razvoj sektora MSP.

Drago nam je da su se za to zainteresovale banke, da smo na istom kursu i, zahvaljujući zajedničkom delovanju obim zajmova je znatno premašio prvobitna očekivanja, rekao je Trivunac.

Fabrici je ocenio da je pristup finansijama često jedna od prepreka firmama u Srbiji, naročito malim, i dodao da će im ovaj projekat omogućiti da postanu konkurentnije.

Prema njegovim rečima, ovaj fond daje novi podstrek, ne samo tim preduzećima, već čitavoj srpskoj privredi.

Direktor programa u okviru EIF-a Hubert Kotonji rekao je da će Evropski investicioni fond pomoći odabranim bankama, koje će sprovesti program “EU za Srbiju - finansiranje MSP”, da poboljšaju finansijske uslove koje nude malim i srednjim preduzećima kao krajnjim korisnicima, pospešujući zapošljavanje i privredni rast u Srbiji.

 

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.11.2018.
Naslov: Redakcija