Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SAOPŠTENJE SA SEDNICE ADMINISTRATIVNOG SAVETA EVROPSKOG UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA ZA DEMOKRATIJU I SLOBODE - MEDEL


Na sednici administrativnog saveta Evropskog udruženja sudija i tužilaca za demokratiju i slobode - MEDEL održanoj 17. novembra 2018. godine u Sofiji, kojoj su prisustvovali predstavnici udruženja sudija i tužilaca iz 14 zemalja Evrope, usvojeno je Saopštenje MEDEL-a o provladinim nevladinim organizacijama (GONGO).

MEDEL je reprezentativna organizacija koja okuplja evropska udruženja sudija i tužilaca i to 25 udruženja sudija ili tužilaca iz 16 zemalja Evrope.

Saopštenje MEDEL-a o provladinim nevladinim organizacijama:

"Pravo na udruživanje i slobodu govora predstavlja jedno od osnovnih ljudskih prava u demokratskom društvu.

Ipak, osvrćući se na situaciju u Srbiji, MEDEL je uočio trend formiranja strukovnih organizacija sudija i tužilaca, čije je delovanje prvenstveno usmereno na potvrđivanje ili opravdavanje ranije iznetih mišljenja i vizija vladinih zvaničnika.

Postojanje takvih organizacija u društvenoj teoriji poznato je kao GONGO (government-oriented nongovernmental organizations or government nongovernmental organizations). Ove organizacije često su podržane od strane izvršne vlasti i provladinih medija, dok su u fokusu njihovih interesa autentična udruženja sudija i tužilaca, kao i druge autentične nevladine organizacije koje se bave pitanjima pravosuđa.

Cilj delovanja GONGO organizacija je diskreditacija, obesmišljavanje i stvaranje konfuzije u javnosti u pogledu rada i stavova autentičnih udruženja, budući da ove organizacije imaju slična imena ili skraćenice kao autentična udruženja sudija i tužilaca.

MEDEL ukazuje na rizik da takve organizacije ne doprinose javnom diskursu u demokratskom društvu u pogledu položaja pravosuđa, statusa sudija i tužilaca i zaštite ljudskih prava, već za svrhu ima stvaranje iskrivljene slike o pravosuđu i društvu.

MEDEL izražava zabrinutost zbog podrške vladinih zvaničnika i provladinih medija ovim organizacijama i poziva vlasti da političke ciljeve ostvaruju političkim sredstvima, a ne putem stvaranja paralelnih profesionalnih udruženja i civilnog sektora."

Izvor: Društvo sudija Srbije, 21.11.2018.
Naslov: Redakcija