Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Profesionalno upravljanje zgradama još bez cenovnika. Lokalne samouprave čekaju da im Ministarstvo građevinarstva dostavi kriterijume za vođenje zgrada. Opštine i gradovi nemaju uputstva kako da odrede koliko će koštati ova usluga


Zgrade koje do kraja godine ne budu upisane u registar stambenih zgrada očekuje prinudna uprava, ali se još ne zna koliko bi ona mogla koštati vlasnike stanova. I oni koji su se odlučili da plate profesionalnog kućepazitelja imaju problema da ga angažuju. Razlog je što u većini gradova u Srbiji, kao i u prestonici, još nije poznato koliko će iznositi naknada za usluge profesionalnih upravnika. Jedinice lokalne samouprave čekaju da im Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dostavi kriterijume. Nisu još dobili ni uputstva za utvrđivanje minimalne visine iznosa tekućeg održavanja, kao ni za investiciono održavanje zajedničkih delova zgrada.

Na adrese mnogih beogradskih opština stižu pitanja sugrađana o visini naknade, međutim, njima su u ovoj situaciji vezane ruke, jer je odluka na Gradu. Gradska uprava loptu prebacuje na Ministarstvo, koje je nadležno za Zakon o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016).

Kako kriterijumi nisu doneti, ni Beograd nije doneo akt o minimalnoj visini iznosa napred navedenih troškova.

Ni ostali gradovi još nisu doneli odgovarajući akt. U Novom Sadu su prve licence za profesionalne upravnike zgrada dodeljene u julu. Prema rečima Srđana Popovića, koji je u prvoj grupi prošao obuku, u gradu ima ukupno 3.300 zgrada, a njih 2.800 je registrovano u skladu sa starim zakonom.

- U oko 800 objekata u Novom Sadu su već ranije angažovani upravnici, i njihove usluge, od 250 do 300 dinara mesečno, stanari plaćaju preko računa objedinjene naplate "Informatike" - rekao je Popović.

U Kraljevu je šestoro profesionalnih upravnika dobilo licencu. Kako saznajemo u JP "Gradsko stambeno", niko od njih još nije angažovan kao profesionalni upravnik, jer se čeka da odbornici Skupštine grada utvrde cenu njihovog rada.

- Tek tada će stambene zgrade moći da angažuju svoje profesionalne upravnike. Njih će plaćati stanari, odnosno svaki stan će mesečno izdvajati iznos koji će odrediti lokalna samouprava, a zasad je nezahvalno licitirati o kojoj se sumi radi - kažu u kraljevačkom gradskom stambenom preduzeću.

U Paraćinu vlasnici stanova ne haju za to što rok za registraciju zgrada ističe za manje od mesec i po. Od 150 zgrada do sada je registrovano samo njih 11. Prvi licencirani upravnik u Paraćinu Aleksandar Živković kaže da zasada ima ugovor sa dve zgrade.

U Sremskoj Mitrovici nisu čekali kriterijume resornog ministarstva. Na nedavnoj sednici usvojili su odluku o visini naknade za rad prinudnog profesionalnog upravnika. Za njegovo angažovanje stanari će mesečno izdvajati 300 dinara po stanu.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. V. N., 20.11.2017.
Naslov: Redakcija