Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA NA PUTEVIMA: Licu koje upravlja vozilom sa više od dva promila alkohola u krvi ili bez položenog vozačkog ispita za makar jednu kategoriju vozilo će biti oduzimano, najpre privremeno, a po pravosnažnoj odluci i trajno. Ovaj predlog naišao na protivljenje pravnika koji se pitaju da li je oduzimanje vozila adekvatna kazna i da li će se svest onih koji piju i voze oduzimanjem auta promeniti. oduzima i od onih koji se uključe u saobraćaj, a da nikada nisu položili vozački ispit. Nacrt zakon je trenutno na razmatranju pred Evropskom komisijom, a o njegovom usvajanju konačnu reč trebalo bi da daju narodni poslanici početkom 2017. godine


Tokom prvih deset meseci 2016. godine na putevima u Srbiji poginulo je 496 osoba, dok je u istom periodu prošle godine poginulo 500 ljudi. Iako manje, i dalje mnogo ljudi strada na putevima zbog vožnje u pijanom stanju. Nadležni za bezbednost saobraćaja od 2017. godine najavljuju rigorozne kazne za vožnju u alkoholisanom stanju.

Policija predlaže da se po novom zakonu oduzima vozilo od onih vozača koji su za volanom sa više od dva promila alkohola u krvi. Vozač bi trebalo da ostane bez imovine, u ovom slučaju automobila, kojim preti da ugrozi svoju i tuđu bezbednost.

"Neretko se u carinskim postupcima oduzima vozilo namenjeno za oduzimanje određenih delikata i ne vidim razlog da bi se iko ko želi dobro građanima Srbije bunio protiv ovakve mere", izjavio je direktor policije Vladimir Rebić.

Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima je naišao na protivljenje pravnika koji se pitaju da li je oduzimanje vozila adekvatna kazna i da li će se svest onih koji piju i voze oduzimanjem auta promeniti.

U Komitetu za bezbednost saobraćaja smatraju da će strogo kažnjavanje dovesti do otrežnjenja kod mnogih prekršilaca.

"Kome to smeta? Odgovor je da smeta samo onome ko je spreman da vozi sa više od dva promila alkohola u krvi. Svima ostalima ne može da smeta, jer su svi ostali učesnici u saobraćaju i svi ostali mogu biti potencijalne žrtve onoga ko vozi sa više od dva promila alkohola u krvi", smatra Milan Božović.

Automobil bi mogao da se oduzima i od onih koji se uključe u saobraćaj, a da nikada nisu položili vozački ispit. Nacrt zakon je trenutno na razmatranju pred Evropskom komisijom, a o njegovom usvajanju konačnu reč trebalo bi da daju narodni poslanici početkom 2017. godine.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena Zorić, 20.11.2016.
Naslov: Redakcija