Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Jedna od novina koju Predlog zakona donosi je način upravljanja zgradama, odnosno to što će sami stanari brinuti o spoljnom i unutrašnjem uređenju zgrada, koje će na taj način biti sigurne, bezbedne i neće praviti štetu za treća lica. Predlog zakona predviđa postojanje upravnika zgrada, koga će stanari birati i čiji posao neće biti plaćen. Ako niko od stanara ne želi da se bavi upravničkim poslom, ima mogućnost da unajmi profesionalnog upravnika, koji će samo tim što ga stanari plaćaju imati više obaveza. Ukoliko neko od stanara ne budu želeo da plaća naknadu za održavanje zgrade, upravnik će imati pravo da dokaze o neplaćenoj naknadi podnese privatnim izvršiteljima


Predlog zakona o stanovanju i održavanju zgrada, o kome bi uskoro trebalo da se raspravlja u Narodnoj skupštini Republike Srbije, uvešće red u zgrade, utvrditi održivi način stanovanja, a građanima omogućiti kvalitetniji život u zgradama, izjavila je pomoćnica ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Jovanka Atanacković

Ona je navela da je jedna od novina koju Predlog zakona donosi način upravljanja zgradama, odnosno to što će sami stanari brinuti o spoljnom i unutrašnjem uređenju zgrada, koje će na taj način biti sigurne, bezbedne i neće praviti štetu za treća lica.

"Sigurno je interes svakog građanina Srbije da korača ulicama grada slobodno i ne strahuje da će deo neke fasade pasti na njega ili na njegovo dete ili na imovinu. Zgrade ne smeju da ugrožavaju treća lica, niti imovinu trećih lica", rekla je Atanacković.

Predlog zakona predviđa postojanje upravnika zgrada, koga će stanari birati i čiji posao neće biti plaćen.

Kako je objasnila, njegove nadležnosti su jasno utvrđene zakonom, odnosno on je taj koji treba da obavesti nadležne organe da obave neku hitnu intervenciju ukoliko je potrebna, da vode računa o olucima, zaključe ugovore u ime stanara sa javnim preduzećima, odnosno zastupaju zajednicu stanara u svim pravnim poslovima.

"To nije novina, jer već postoje predsednici skupštine stanara. Mi samo želimo da zakonom naglasimo menadžersku upravu upravnika, koji je u stvari jedan od naših komšija. Svaka zgrada mora da bude usklađena sa zakonom i mi moramo da znamo sa kim razgovaramo kada se nešto desi", rekla je Atanacković.

Ona je navela i da ako niko od stanara ne želi da se bavi upravničkim poslom, ima mogućnost da unajmi profesionalnog upravnika, koji će samo tim što ga stanari plaćaju imati više obaveza.

Ukoliko se zgrade ne organizuju i ne izaberu upravnika bilo među stanarima bilo profesionalnog, opština će uvesti prinudnu upravu i angažovati profesionalnog upravnika sa liste koju će voditi Privredna komora Srbije. Njega će plaćati stanari, ali samo dok se ne organizuju u skladu sa zakonom.

Ukoliko neko od stanara ne budu želeo da plaća naknadu za održavanje zgrade, upravnik će imati pravo da dokaze o neplaćenoj naknadi podnese privatnim izvršiteljima, rekla je ona i dodala da to da li će održavanje zgrade plaća vlasnik ili zakupac stana zavisi od njihovog dogovora.

"Većina zakupaca i danas plaća Infostan u kome su predviđeni troškovi održavanja", rekla je Atanacković.

Prema njenim rečima, zakon će konačno posle 70 godina rešiti pitanje zaštićenih stanara, jer će svi stanovi u kojima ta lica žive biti vraćena pravim vlasnicima.

"Zaštićeni stanari biće preseljeni u stanove u javnoj svojini i imaće mogućnost otkupa tih stanova kao i sva druga lica 90-tih godina koja su živela u javnim stanovima. Ono što je bitno je da zaštićeni stanari imaju obavezu da plaćaju održavanje stanova", rekla je pomoćnica ministra.

Visina naknade za održavanje zavisiće od nivoa održavanja i spoljnog izgleda zgrade koji stanari žele - koliko će biti čista, koliko puta će se čistiti, krečiti, održavati fasade.

Atanacković je navela da su lokalne samouprave te koje će odrediti minimalan iznos koji će morati da se plaća, a koji će biti određen prema socijalnom stanju i standardu građana i prema onome što se bude odredilo kao minimum potreban za nivo održavanja.

"Jako je važno da kažemo da će ovaj zakon po prvi put lokalnoj samoupravi dati pravni osnov da pomogne građanima jer će odrediti sredstva za finansiranje određenih radova, ili tako što će platiti neke radove unapred, a onda dati mogućnost otplate na rate i razne programe", rekla je Atanacković.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.11.2016.
Naslov: Redakcija