Zastava Bosne i Hercegovine

PROGRAM PODRŠKE PRIVREDNIM DRUŠTVIMA ZA ULAZAK U LANCE DOBAVLJAČA MULTINACIONALNIH KOMPANIJA: Rok za prijavu produžen do 25. novembra 2021. godine


Razvojna agencija Srbije (RAS) obaveštava da je produžen rok za prijavu za učešće u Programu podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija u 2021. godini. Kompanije se mogu prijaviti do 25.11.2021. godine.

Takođe, uvećan je i budžet predviđen za realizaciju Programa, sa 230.000.000,00 na 374.000.000,00 dinara.

Program podrške privrednim društvima za ulazak u lance dobavljača multinacionalnih kompanija (MNK) je višegodišnji program usmeren na jačanje poslovnih kapaciteta domaćih privrednih društava kako bi postali dobavljači velikih multinacionalnih kompanija ili proširili postojeću saradnju sa MNK.

Program je namenjen proizvođačima u sektorima automobilske industrije, uređaja i komponenti za automobilsku industriju (plastika, guma, mašine i oprema), obrade metala, potom proizvođačima mašina i opreme za druge namene, sektoru gume i plastike, proizvođačima kućnih aparata i delova kućnih aparata, kao i sektoru električnih i elektronskih sistema i elemenata električnih i elektronskih sistema.

Za učešće u Programu mogu se prijaviti privredna društva registrovana u Srbiji koja ispunjavaju ili mogu ispuniti uslove za uključenje u lanac dobavljača MNK, kao i ona privredna društva koja se već nalaze na listi dobavljača multinacionalnih kompanija i aktivni su dobavljači.

Programom su obezbeđena su bespovratna sredstva za kupovinu i instalaciju industrijskih robota ili opreme neophodne za automatizaciju, digitalizaciju ili optimizovanje proizvodnih procesa. Sredstva mogu biti opredeljena i za adaptaciju proizvodnih hala, kupovinu i instalaciju autonomnih robota sa sposobnošću učenja i kobota, izradu i implementaciju softverskih rešenja u cilju optimizacije postojećih proizvodnih procesa, opremu za međufaznu kontrolu kvaliteta i kvaliteta gotovih proizvoda, kao i za konsultantsku podršku za optimizaciju proizvodnih procesa, za uvođenje ili unapređenje korporativnog upravljanja i za sertifikaciju sistema kvaliteta prema zahtevima specifičnih industrijskih standarda.

Sve informacije o Programu i prijavi možete pronaći OVDE ili se možete obratiti za dodatne informacije na dobavljaci@ras.gov.rs. Važenje Javnog poziva je sa 60 dana, produženo na 90 dana, odnosno poslednji rok za prijavu je 25. novembar 2021. godine.

Od pokretanja ovog programa 2019. godine, ovo je četvrti javni poziv, a do sada kroz tri poziva je ukupno 39 korisnika, odnosno domaćih privrednih društava kojima su odobrene mere intervencije i odlučeno o dodeli sredstava podrške.

Izvor: Vebsajt Razvojna agencija Srbije, 18.10.2021.
Naslov: Redakcija