Zastava Bosne i Hercegovine

ALUMNI KLUB PRAVOSUDNE AKADEMIJE: Ustavni sud nije postupao po predlozima o prekidu izbora u VSS i DVT


Alumni klub Pravosudne akademije (AKPA) izrazio je zabrinutost zbog nepostupanja Ustavnog suda po predlozima da se donošenjem privremenih mera prekinu izbori za novi saziv Visokog saveta sudstva (VSS) i Državnog veća tužilaca (DVT).

Predlog Ustavnom sudu je podnet zbog toga što više od 600 sudija i tužilaca nema pravo glasa na izborima za pravosudne savete, koji su u toku, zbog diskriminatorske odredbe koja to pravo priznaje samo sudijama i tužiocima koji imaju više od tri godine staža na funkciji, navodi se u saopštenju.

AKPA ukazuje da Ustavni sud ne postupa hitno po podnetim inicijativama, iako razlozi za to nesporno postoje, jer oba pravosudna saveta uveliko sprovode izborne procedure.

Iako Zakonom o Ustavnom sudu ("Sl. glasnik RS", br. 109/2007, 99/2011, 18/2013 - odluka US, 103/2015 i 40/2015 - dr. zakon) nisu propisani rokovi u postupku donošenja privremenih mera, AKPA podseća da su oni propisani procesnim zakonodavstvom u postupcima koji se vode pred redovnim sudovima.

Bilo bi prirodno da Ustavni sud, ako već ne može da postavi neke više standarde, ispuni barem one koji su postavljeni pred bilo kog drugog postupajućeg sudiju u osnovnom ili višem sudu, ocenili su u Alumni klubu.

Gotovo mesec dana od predaje inicijative, kojom se traži oglašavanje neustavnim pojedinih odredbi zakona o izboru pravosudnih saveta, i dalje nije doneta nikakva odluka u predloženim privremenim merama, a kako je predstavnicima ovog udruženja zvanično saopšteno, jedan od predmeta koji su po tim inicijativama formirani nije ni dodeljen u rad sudiji izvestiocu.

AKPA podseća da Evropska unija pomno prati dešavanja u oblasti vladavine prava, a pitanje izbora novog saziva VSS i DVT svakako je jedno od ključnih u toj oblasti.

U tom smislu, propuštanje Ustavnog suda da hitno deluje može stvoriti u javnosti utisak svesne opstrukcije postupka, a organe izabrane po osporenim pravilima staviti u položaj permanentnog osporavanja legitimiteta, upozorava se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt RTV, 19.10.2020.
Naslov: Redakcija