Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODLUKA O MERAMA ZA OČUVANJE I JAČANJE STABILNOSTI FINANSIJSKOG SISTEMA: Samo jedna banka u Srbiji nudi kredit sa 10 odsto učešća za stan


Pet meseci nakon što je najavljena olakšica za kupce prvih stanova u Srbiji, tek jedna banka nudi ovu uslugu.

To je potvrdila i guverner Narodne banke Srbije, Jorgovanka Tabaković. Kako je rekla, banke nisu prihvatile preporuku da smanje učešće za stambene kredite sa 20 na 10 odsto.

"Samo jedna banka, i to domaća, pruža uslugu građanima da podižu stambene kredite sa učešćem od 10 a ne 20 odsto. Očigledno da banke smatraju da dovoljno zarađuju od drugih usluga, ali dugoročno to za banke neće biti dobro jer moraju da se bore za svoje klijente", istakla je Tabaković.

Učešće je sa 10 na 20 odsto povećano u maju 2011. godine, kada je NBS donela odluku o podizanju limita, a u sklopu mera za očuvanje stabilnosti finansijskog sistema. Promena sve do ove godine nije bilo, i to do aprila, kada su, doduše nezvanično i u skladu sa politikom, banke počele da zaoštravaju uslove. Pojedine banke tako su klijentima, koje su uzimale za rizičnije, počele da naplaćuju učešće i do 30 odsto.

Govoreći o nenaplativim kreditima, Tabaković je rekla da je naša zemlja među najboljim jer ima samo oko 3,5 odsto problematičnih kredita.

Na pitanje da li sada treba očekivati porast nivoa nenaplativih kredita, što su očekivanja i za mnoge razvijene evropske ekonomije, u NBS kažu da se "opravdano očekuje da će sinergijski efekat niza preduzetih mera sprečiti povećanje kašnjenja u otplati kredita, kao i da efekti pandemije neće imati značajnijeg uticaja na kvalitet aktive banaka".

U NBS su odgovorili i na pitanje da li finansijski sektor treba da strahuje, kao što je to slučaj u razvijenim zemljama EU.

"Bankarski sektor Srbije je globalnu ekonomsku krizu dočekao visoko likvidan, dobro kapitalizovan i sa najnižim nivoom problematičnih kredita od kada se navedeni pokazatelj prati u Republici Srbiji. Spreman je da se suoči sa predstojećim izazovima i da pruži podršku ekonomskim merama", rekli su iz NBS-a.

Izvor: Vebsajt Blic, S. L., 20.10.2020.
Naslov: Redakcija