Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Dupliran broj radnih sporova pred Agencijom za mirna rešenja


Broj radnih sporova koji su rešavani pred Agencijom za mirno rešavanje radnih sporova dupliran je u odnosu na prošlu godinu, a u odnosu na 2010. godinu taj broj je povećan 10 puta, izjavio je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

Iako postoji duže vreme, Agencija je u poslednjih par godina dobila svoju pravu ulogu, a posebno nakon proširenja nadležnosti zakonskim izmenama, donošenja Etičkog kodeksa miritelja i arbitara("Sl. glasnik RS", br. 1/2019) i Pravilnikao postupku mirnog rešavanja radnog spora ("Sl. glasnik RS", br. 12/2005, 84/2005 i 1/2019), ukazao je Đorđević.

"Postojanje Agencije je od vitalnog značaja za socijalni dijalog, jer je socijalni dijalog jedan od prioriteta za Vladu Srbije", rekao je Đorđević i istakao da je potrebno nastaviti sa promocijom Agencije koja pored toga što štedi finansije (postupak je besplatan za obe strane u sporu) ona čini i dobru stvar za naše građane.

Masa sporova je uz pomoć Agencije rešena mirnim putem, dijalogom, mimo suda i bez štrajka, naglasio je ministar.

Zahvalio je svim miriteljima i arbitrima i poželelo im uspeh, jer su kako je naveo, veoma posvećeni svom radu.

Direktor Agencije za mirno rešavanje sporova Mile Radivojević ukazao je da je većina rešenih radnih sporova čiji je broj dvostruko povećan u odnosu na prošlu godinu, rešen na obostrano zadovoljstvo - i poslodavca i zaposlenih.

"Doneto je 'vin-vin' rešenje s kojim su svi zadovoljni što ima posebnu važnost za obe strane", naglasio je Radivojević.

On je predstavio podatke o radu Agencije od početka ove godine, prema kojima je pred Agencijom do danas rešavano 2.194 postupka, od kojih su 32 bila kolektivna, a ostali su bili individualni.

"Od 2.123 predloga individualnih sporova 2.098 su se odnosili na materijalne sporove, šest je bilo povodom otkaza, 15 povodom mobinga. Meritorno je rešeno 1.796 od čega se 946 odnosilo na isplatu naknade troškova za dolazak i odlazak sa posla, 679 na isplatu plate i zarade, 77 naknadu troškova za izradu u toku rada i 12 za isplatu jubilarne nagrade", rekao je direktor Agencije i dodao da je u toku 230 postupaka.

Naveo je da je 11 kolektivnih sporova rešeno, od kojih se šeste odnosilo na primenu i zaključivanje kolektivnog ugovora, tri na ostvarivanje prava na utvrđivanje reprezentativnosti sindikata i dva na štrajk, a da je u toku 15 postupaka.

"Ovi podaci idu u prilog činjenici da Agencija vremenom postaje prepoznatljiva u sistemu radno-pravne zaštite, a vremenom će biti još prepoznatljivija i bolja", zaključio je Radivojević.

Predsednik UGS Nezavisnost Zoran Stojiljković ocenio je da Agencija veoma važna kao institucija modernih demokratskih industrijskih odnosa i pokušaja da se smanji konfliktna tenzija i troškovi industrijskih konflikata i da se dođe do rešenja na način koji je proceduiran i institucionalizovan kroz mirenje i arbitražu.

"To je za nas koji predstavljamo sindikate najvažnije, jer smo mi predstavnici 'slabije strane' koja ima manje načina i veza da lobiranjem, uticajem političkim ostvari svoj cilj u situaciji kada su sudovi neefikasni, kad nema posebnih radnih sudova - to je institucija koja je jako potrebna", naveo je Stojiljković.

Kada kolektivno pregovaranje praktično ne funkcioniše u privatnom sektoru i kada štrajk od normalnog, legitimnog sredstva borbe postaje nešto što je krajnje iznuđeno sredstvo za same zaposlene, onda taj mali prostor koji pokriva procedura mirenja, treba širiti i rešavati konflikte, naveo je Stojiljković.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Milanović, 18.10.2019.
Naslov: Redakcija