Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI PODZAKONSKA AKTA KOJA ĆE REGULISATI RAD I LICENCIRANJE TURISTIČKIH AGENCIJA, TE AKTIVIRANJE GARANCIJA: Predviđeno da organizator putovanja ima obezbeđena sredstva na ime depozita, a licence organizatora putovanja rangiraće se u četiri kategorije prema broju putnika, dok će kategoriju licence propisati limit osiguranja


Građani Srbije će od januara 2020. godine putovati po novim uslovima, a Ministarstvo turizma završava dva pravilnika kojima se propisuju načini rangiranja, licence, vrsta, visina garancije putovanja i depozita, kao i drugi uslovi koje mora da ispuni organizator putovanja, odnosno turistička agencija.

Najvažnija novina pravilnika je procedura izdavanja potvrde o garanciji putovanja kojom će putnici preko softverske aplikacije moći da provere da li im je izdata garancija putovanja važeća, kažu u Ministarstvu turizma.

Dodaju da je za protekle tri godine oduzeto 34 licence turističkim agencijama.

"Licence su oduzete jer organizatori putovanja nisu ispunjavali propisane uslove na osnovu kojih je izdata licenca za organizovanje putovanja, nisu obezbedili propisanu garanciju putovanja za slučaj naknade štete putniku nastale delimičnim ili neurednim ispunjenjem ugovornih obaveza, putnicima nisu izvršili povraćaj novca u propisanom roku od 15 dana za otkazano putovanje i nisu za realizaciju putovanja obezbedili smeštaj i prevoz", rekli su između ostalog u resornom Ministarstvu.

Sadržaj novih pravilnika neće komentarisati pre nego što budu objavljeni, ističu u Udruženju turističkih agencija Srbije. U ovom Udruženju, od 110 članica 35 turističkih agencija je iz Vojvodine.

"Ovi pravilnici su nešto bolji u odnosu na prethodne koji su postojali. Po našem mišljenju i dalje su daleko od toga da su dobri kako za male turističke agencije tako i za putnike", kaže Dragan Kačar, potpredsednik Udruženja turističkih agencija Srbije - UTAS.

Novi pravilnici daće veću sigurnost domaćim turistima ističu u Turističkoj organizaciji Sombor.

"Zakon motiviše i fizička lica koja se bave smeštajem da izađu iz sive zone i upišu sve svoje putnike i turiste kako bi statistika bila realističnija sa stanjem na terenu", kaže Igor Petrović, iz Turističke organizacije Sombor.

Pravilnikom je predviđeno da organizator putovanja ima obezbeđena sredstva na ime depozita, a licence organizatora putovanja rangiraće se u četiri kategorije prema broju putnika, dok će kategoriju licence propisati limit osiguranja.

Kako će sve to funkcionisati pokazaće praksa, po stupanju pravilnika na snagu.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Milanović, 16.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija