Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Otvaranje tržišta prirodnog gasa od 1. januara 2015. godine


Zakonom o energetici predviđeno je otvaranje tržišta prirodnog gasa od 1. januara 2015. godine. Pravo na javno snabdevanje prirodnom gasom imaće samo domaćinstva i mali kupci prirodnog gasa.

Kako bi se snabdevači, javni snabdevači i kupci prirodnog gasa blagovremeno upoznali sa zakonskim obavezama, Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, Agencija za energetiku i Privredna komora Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Vojvodine i regionalnim privrednim komorama Niša, Pančeva i Subotice, održaće niz skupova čija je tema "Liberalizacija tržišta prirodnog gasa".

Na ovim sastancima biće reči o pravnom okviru za funkcionisanje tržišta, obavezama operatora transportnog i distributivnog sistema, obavezama snabdevača i javnih snabdevača prirodnog gasa, kao i obavezama kupaca prirodnog gasa na slobodnom tržištu.

Prvi skup organizovaće se 24. oktobra 2014. godine u Regionalnoj privrednoj komori Niš. Planirano je još pet sastanaka tokom narednih mesec dana, a završna rasprava održaće se u Privrednoj komori Srbije.

Zakonom o ratifikaciji ugovora o osnivanju Energetske zajednice, Srbija se obavezala da uskladi zakonodavni okvir i uspostavi tržište prirodnog gasa koje će funkcionisati po standardima i pravilima Evropske unije.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 21.10.2014.