Zastava Bosne i Hercegovine

UREDBA VLADE RS PO KOJOJ ĆE SVI RADNO SPOSOBNI KORISNICI SOCIJALNE POMOĆI MORATI DA RADE ILI SE OBRAZUJU DA BI OSTVARILI TO PRAVO


Vlada Srbije je donela uredbu po kojoj će svi radno sposobni korisnici socijalne pomoći morati da rade ili se obrazuju da bi ostvarili to pravo.

"Onaj ko je radno sposoban, a prima socijalnu pomoć, radiće za socijalnu pomoć i radiće ono što je u skladu sa njegovim znanjem, fizičkom spremom... i to će određivati Centar za socijalni rad", rekao je Vulin.

On je objasnio i da će ti centri potpisivati sporazume sa lokalnim samoupravom koja ima potrebu za takvom vrstom rada - košenje trave, održavanje groblja, čišćenje snega...

"Onaj ko ne želi da radi iz bilo kog razloga, a sposoban je, biće mu ponuđena još jedna šansa - pomoć će mu biti umanjena, ali neće biti umanjena njegovom detetu koje nije krivo što mu otac ili majka neće da rade, a mogu", objasnio je Vulin.

On je naveo i da svuda na svetu za primanje socijalne pomoći postoji određeni oblik angažovanja, tako da će "i u Srbiji takođe postojati određeni oblik angažovanja".

Prema njegovim rečima, centri za socijalni rad izradiće odgovarajuće pravilnike "i u pravilnicima će biti sve to i precizno određeno".

On je naveo i da socijalna pomoć ne bi smela da bude trajna kategorija, jer to nije vid angažovanja, niti zanimanje.

Izvor: