Zastava Bosne i Hercegovine

ADVOKATSKA KOMORA SRBIJE: Rad advokata u postupcima pred Centrom za socijalni rad


Upravni odbor Advokatske komore Srbije je na sednici održanoj 09.09.2023. godine razmatra informacije o radu advokata u postupcima koji se vode pred nadležnim centrima za socijalni rad u oblasti zaštite prava deteta, vršenja roditeljskog prava i doneo odluku da se obrati resornim ministarstvima ovim dopisom.

U porodičnim predmetima, pre samog sudskog postupka, a naročito u toku sudskog postupka, neminovno je učešće Centra za socijalni rad. Po samoj prirodi porodičnog spora, na žalost, najčešće je prisutno suprotstavljeno stanovište roditelja po pitanju vršenja roditeljskog prava (samostalno ili eventualno zajedničko) kao i visina iznosa za izdržavanje dece.

U postupcima koji se nalaze pred Osnovnim sudovima, advokati zastupaju interese roditelja koji pokušavaju da približe Centru za socijalni rad, šta je u najboljem interesu dece svojih klijenata. Centri za socijalni rad od Suda službenim putem dobijaju inicijalne akte kao i ostale dokaze u porodičnom sporu. Advokati su ti koji, po pravilu, sačinjavaju podneske u porodičnom sporu u svojstvu punomoćnika, a koji se dostavljaju u daljem toku postupka nadležnim centrima za socijalni rad.

Ono što se gotovo uniformno pojavljuje u postupcima je odbijanje Centra za socijalni rad da prihvate i učešće punomoćnika, advokata prilikom uzimanja izjava koje se odvija kod postupajućih referenata u Centrima za socijalni rad. Ono što je svakako nužno je da punomoćnici svojim prisustvom bez mešanja u rad samih službenika Centra mogu da obezbede nepristrasno postupanje službenika uz tačno unošenje izjava koje su njihovi klijenti dali u samom Centru za socijalni rad, a što je od posebnog značaja za dalji tok sudskog postupka. U zakonodavstvu Srbije ne postoji nijedan propis koji isključuje ili zabranjuje advokatu da zastupa svog klijenta i da prisustvuje izvođenju svih procesnih radnji, bez obzira o kojem procesnom propisu se radi.

U zakonima koji regulišu postupak pred Centrom za socijalni rad nigde nije propisana tajnost u postupanju, a naročito ne u postupcima koji se i vode na osnovu podnesaka koje su sačinili punomoćnici, advokati, a koji predstavljaju činjenicu koju CSR ne može i ne sme da zaobiđe. Posebno ukazujemo da su advokati Zakonom o advokaturi ("Sl. glasnik RS", br. 31/2011 i 24/2012 - odluka US) i Kodeksom profesionalne etike advokata ("Sl. glasnik RS", br. 27/2012 i 159/2020 - odluka US) obavezani na čuvanje advokatske tajne koje je trajno i neotuđivo ljudsko pravo, koji prolaze kroz različite oblike poslediplomske edukacije u oblasti zaštite prava maloletnih lica u sudskim i drugim postupcima pred nadležnim državnim organima. U tom smislu ističemo da svako pozivanje na zaštitu privatnosti i podataka o ličnosti maloletnih lica nema uporište ni u jednom propisu, jer su advokati obavezni da štite prava i interese svojih klijenata, uključivši i prava maloletnih lica.

Nesporno je da je iz ovih postupaka isključena javnost, ali ti postupci nisu tajni, pogotovo ne za stranke i njihove punomoćnike između kojih postoji odnos poverenja. Upravo su stranke – učesnici postupka te koje insistiraju na prisustvu svojih punomoćnika u svima fazama postupka.

Samo prisustvo advokata prilikom davanja izjava bi značajno umanjio i broj podnetih Inicijativa – zahteva za određivanje nadzora nad radom Centara za socijalni rad.

Advokati u toku zastupanja uočavaju brojne nepravilnosti i propuste u vidu neispunjavanja zahteva u odnosu na poštovanje postojećih stručnih procedura i na korišćenje stručnih znanja i veština koje se primenjuju tokom prijema, procene, planiranja, pregleda efekata aktivnosti sa korisnicima, kvaliteta stručne dokumentacije i izveštaja koji su sačinjavani i upućivani drugim nadležnim organima.

Ovaj dopis upućujemo Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja kao resornom za oblast socijalne zaštite, Ministarstvu za brigu o porodici čija je nadležnost staranje o pravima i zaštiti prava porodice i Ministarstvu pravde kao resornom ministarstvu koje se stara o pravilnom vršenju delatnosti svih pravosudnih profesija, uključivši i delatnost advokature.

Zbog svega navedenog, predlažemo da se održi zajednički sastanak sa nadležnim Ministarstvima kako bi se došlo do najboljeg rešenja ovog pitanja.


Izvor: Vebsajt Advokatske komore Srbije, 19.09.2023.
Naslov: Redakcija