Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

KONKURS ZA BESPOVRATNA SREDSTVA EU NAMENJEN PREDUZETNICIMA U TURIZMU I UGOSTITELJSTVU U DONJEM PODUNAVLJU, ISTOČNOJ SRBIJI I OPŠTINI TOPOLA: Rok za prijavu 21. oktobar 2022. godine


Svi privatnici u turističkom i ugostiteljskom sektoru u Donjem Podunavlju, istočnoj Srbiji i opštini Topola u Šumadiji, koji su zainteresovani za unapređenje svojih usluga, mogu da konkurišu za bespovratna sredstva EU na konkursu projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

Ovaj drugi poziv za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima u oblasti turizma i ugostiteljstva otvoren je do 21. oktobra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra.

Za bespovratna sredstva mogu da konkurišu pružaoci turističkih i ugostiteljskih usluga iz devet opština i gradova: Majdanpeka, Smedereva, Požarevca, Velikog Gradišta, Golupca, Kladova, Negotina, Zaječara i Topole.

Evropska unija je za ovaj konkurs opredelila 350.000 evra, a maksimalni iznos pojedinačnog granta je 10.000 evra, kažu nadležni u projektu “EU za kulturno nasleđe i turizam”.

“Osnovni cilj ove podrške je da se turistička ponuda podigne na viši nivo i prošire kapaciteti turističkih usluga, što će doprineti i ekonomskom snaženju regiona i stvaranju novih poslovnih perspektiva. Poseban fokus će biti na podsticaju održivih i zelenih ideja i rešenja, ali i promociji kulturnog nasleđa, tradicije i prirodnih lepota. Krajnji rezultat treba da doprinese većem broju turista koji će duže vremena provesti u obilasku regiona”, pojašnjava menadžer projekta Nenad Konstantinović.

Zainteresovani mogu da konkurišu do 21. oktobra, a više informacija mogu da dobiju na online info sesiji 29. septembra.

Da podsetimo, dobitnici bespovratnih sredstava na prethodnom “Konkursu za bespovratnu pomoć za prevazilaženje posledica Covid-19 pandemije u sektoru turizma” realizovanom u okviru projekta “EU za kulturno nasleđe i turizam” ne mogu da konkurišu na ovom pozivu za bespovratna sredstva.

Nadležni u Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), koja u saradnji sa Ministarstvom trgovine, turizma i telekomunikacija sprovodi projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam”, upozorava zainteresovane za učešće na konkursu da je primećeno da se pojedina fizička lica lažno predstavljaju kao ovlašćeni konsultanti GIZ-a nudeći svoje usluge potencijalnim podnosiocima prijava u pisanju projekata u zamenu za određeni novčani iznos i/ili procente od dobijenog granta.

Nadležni ističu da GIZ nema ovlašćene konsultante za pisanje projekata, a prave i pouzdane informacije u vezi poziva, kako kažu u ovoj organizaciji, svi zainteresovani mogu dobiti elektronskom poštom od GIZ-a.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Biznis, 20.09.2022.
Naslov: Redakcija