Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O VINU: Neophodno usklađivanje sa evropskom regulativom, a regulisaće se i kompletan razvoj vinarstva i vinogradarstva sa akcentom na geografsko poreklo, istoriju i kulturu srpskih vinogorja


Vinogradari i proizvođači vina, kao perspektivna grana domaće privrede izuzetno su oslabljeni pandemijom korona virusa, jer je prodaja na tržištu tokom poslednjih šest meseci opala za oko 50 odsto, kaže Stevan Rajta, direktor Saveza vinogradara i vinara Srbije.

Dodaje da država planira dodelu bespovratnih sredstava, ali i da je u pripremi usavršavanje Zakona, koji će regulisati delatnost oblasti vinara i vinogradara.

Riđičko vinogorje se prostire na delu Subotičko - horgoške peščare, a poslednjih deset godina su zasadi grožđa udvostručeni sa 40 na oko 80 hektara.

U vinogradu porodice Dragić iz Riđice, berba grožđa je u punom jeku, zrno je dobrog kvaliteta, a od zapadnoevropskih sorti, kažu da je Frankova najbolje rodila.

Sa tri hektara vinograda očekuju prinos od oko 30 tona grožđa. Godišnje proizvedu do 15.000 litara vina, od kojih su sovinjon blan, manconi, rose i šardone nosioci prestižne oznake zaštićenog geografskog porekla. Što se tiče prodaje, svi vinari su ove godine u gubitku oko 50 odsto.

"Drugačije je kada stavite etiketu da je vino proizvedeno u skladu sa geografskim poreklom gde je garantovano da je vrhunskog kvaliteta, nego da se prodaje u plastičnim bocama.Mnogo smo radili na tome da dostignemo kvalitet grožđa i vina. Koristili smo subvencije za opremu,pa smo prošle godine uzeli novu presu, muljaču, punilicu i čepilicu, a država je učestvovala sa 50 odsto, što nam je i te kako pomoglo", kaže Vladimir Dragić, vinogradar i proizvođač vina iz Riđice.

Zbog epidemiološke situacije prodaja vina je drastično opala, naročito u ugostiteljskim objektima, stoga vinari i vinogradari očekuju pomoć države.

"Mislim da bi ta pomoć trebala da bude oko 60 odsto bespovratnih sredstava. Naravno, izradili smo i strategiju, jer je ona namenjena da bude narednih deset godina kako bismo pomogli da domaći vinari postignu veliki kvalitet i da možemo da konkurišemo svuda u svetu i da svake godine vinari mogu da očekuju beneficije države, a izdvojen je i novac za to. U celom svetu, pa tako i kod nas je industrija vina pogođena. U Srbiji ima oko 400 vinara i vinogradara, pa je svima nama u cilju da se što pre ova oblast reguliše. Radna grupa je formirana i konkretniji koraci se očekuju tokom oktobra u vezi Zakona koji bi regulisao našu oblast. Ovaj zakon će doneti pravila i regulativu usklađenu sa onom kakva je u Evropskoj uniji, a regulisaće se kompletan razvoj vinarstva i vinogradarstva sa akcentom na geografsko poreklo, istoriju i kulturu srpskih vinogorja", kaže direktor Saveza vinogradara i vinara Srbije.

"Što se tiče prodaje vina ova godina je jako loša, sigurno i 70 odsto slabija kod nas ovde nego što je to inače, zbog svih nama poznatih uslova i korone", saopštio je Rajko Milanko, vinar i vinogradar - Udruženje "Riđički vinogradi.

"Nadam se da ćemo početi pratiti malo veće manifestacije, da ćemo pratiti novije tehnologije i naći neki novi put koji bi nam bio zgodan do potrošača", nada se Saša Bezbradica, vinar i vinogradar iz Riđice.

U Vojvodini ima 157 vinara i vinogradara od kojih je 40 tak u riđičkom vinogorju. Kvalitet u proizvodnji vina ne manjka, ali bez turizma i regionalnog centra za preradu vina, koji će u Riđici ipak sačekati malo bolje dane.

Izvor: Vebsajt RTV, Vesna Milanović Simičić, 15.09.2020.
Naslov: Redakcija