Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O NAČINU SNIMANJA NA JAVNOM MESTU I NAČINU SAOPŠTAVANJA NAMERE O TOM SNIMANJU: Policijske kamere na javnim mestima moraju biti vidno obeležene


Pravilnikom o načinu snimanja na javnom mestu i načinu saopštavanja namere o tom snimanju ("Sl. glasnik RS", br. 27/2020 i 101/2020), koji je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova propisano je da o nameri snimanja javnost treba da bude obaveštena trajnim ili privremenim znakom na mestu snimanja, na zvaničnoj internet stranici Ministarstva, ili putem medija.

Znak, kako se u Pravilniku navodi, treba da bude postavljen na vidljivom mestu i treba da sadrži sliku kamere ili foto-aparata i natpis "Ministarstvo unutrašnjih poslova".

- Kada je potrebno hitno postupanje zbog opasnosti od ugrožavanja života i zdravlja ljudi i imovine ili radi sprečavanja vršenja prekršaja i krivičnih dela, policijski službenik vrši snimanje ako proceni da isto može da sprovede na bezbedan način, odnosno bez ugrožavanja svoje i bezbednosti drugih lica i uz poštovanje ljudskih prava i sloboda građana - piše u Pravilniku.

U ovom slučaju policijski službenik usmeno saopštava nameru snimanja o čemu se obezbeđuje dokaz - audio-video zapis ili službena beleška.

Izvor: Vebsajt eKapija, 17.09.2020.
Naslov: Redakcija