Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVREDNIM DRUŠTVIMA: Privrednici očekuju da će Nacrt zakona učiniti poslovanje efikasnijim, a privredna društva rasteretiti bespotrebnih birokratskih i administrativnih procedura


Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež i ministar privrede, Goran Knežević održali su 20. septembra 2017. godine konsultacije sa privrednicima, članovima UO PKS, o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o privrednim društvima.

Cilj je da se novim zakonskim rešenjem, usklađenim sa pravnim tekovinama EU, prevaziđu problemi primene pojedinih odredaba postojećeg Zakona o privrednim društvima ("Sl. glasnik RS", br. 36/2011, 99/2011, 83/2014 - dr. zakon i 5/2015), pojednostavi i unapredi poslovanje privrede, istaknuto je u PKS.

Privredna komora Srbije učestvovala je u izradi Nacrta zakona, a prihvaćeno je više od 60 odsto komentara koje su privrednici, preko PKS, dostavili Ministarstvu privrede. - To jasno potvrđuje da postoji intenzivan dijalog između Vlade, Komore i privrede - rekao je Marko Čadež, predsednik PKS.

Javna rasprava o Nacrtu zakona u okviru komorskog sistema počinje 22. septembra 2017. godine u Nišu, a kako je istakao predsednik PKS, propis se odnosi na sva privredna društva i definiše važne segmente poslovanja kao što su osnivanje firmi, prava akcionara, internacionalizacija.

"Važno je što se ponovo viđamo u PKS, koja je, baš kao i Ministarstvo koje vodim, kuća privrede", rekao je resorni ministar Goran Knežević.

"Usvojili smo puno sugestija PKS i uveren sam da će privreda dobro prihvatiti zakon i da će on u velikoj meri doprineti da naša privreda funkcioniše efikasnije nego pre", istakao je ministar. Knežević je najavio da se u novembru očekuje usvajanje četiri važna sistemska zakona među kojima je i zakonsko rešenje o privrednim društvima. Preostali su Predlog zakona o stečaju, Nacrt zakona o tehničkim zahtevima za proizvode i ocenjivanju usaglašenosti i izmene Zakona o Agenciji za osiguranje i finansiranje izvoza Republike Srbije.

Privrednici očekuju da će izmene Zakona o privrednim društvima poslovanje učiniti efikasnijim, a privredna društva rasteretiti bespotrebnih birokratskih i administrativnih procedura.

Javna rasprava biće organizovana i 28. septembra u PKS-RPK Novi Sad i 4. oktobra u PKS u Beogradu. Ministarstvo privrede u aprilu je formiralo Radnu grupu za pripremu teksta Nacrta zakona u čijem sastavu su i predstavnici Privredne komore Srbije.

Izvor: Vebsajt Privredne komore Srbije, 20.09.2017.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija