Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O JAVNOM INFORMISANJU I MEDIJIMA: Udruženje novinara Srbije nije podržalo Zakon donet pre tri godine, jer nisu prihvaćeni zahtevi da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija, uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija


Udruženje novinara Srbije (UNS) saopštilo je da nije podržalo medijske zakone donete 2014. godine, kako se može zaključiti iz saopštenja Vlade Republike Srbije u kojem je navedeno da je za povlačenje države iz medija i projektno finansiranje predviđeno tim zakonima, postojala "široka saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija".

UNS podseća Vladu da nije podržao zakone jer nisu prihvaćeni zahtevi tog udruženja da se odredi minimum budžetskog izdvajanja za projektno sufinansiranje medija, kao što postoji za finansiranje političkih partija, uvođenje kaznenih odredbi za organe vlasti koji ne raspišu konkurse za sufinansiranje medijskih sadržaja, propisivanje rokova u kom su organi vlasti obavezni da raspišu konkurs i poštena privatizacija medija.

Ključni zahtev UNS-a da se zakonom propiše minimalno izdvajanje budžetskih sredstava za lokalne medije, a predlog UNS-a je bio dva odsto, nisu podržala ostala novinarska i medijska udruženja, ali ni stručnjaci Evropske komisije iz Brisela, što je bilo presudno da Vlada ne uvaži predlog najvećeg i najstarijeg novinarskog udruženja u Srbiji.

"Današnja praksa projektnog sufinansiranja medija izgleda kao proces sa rupama na jako važnim mestima", navodi se u saopštenju.

Prema UNS-u to znači da pojedine lokalne samouprave uopšte ne izdvajaju novac za medije i ne raspisuju konkurse, jer kazne za takve postupke nema, budžetska izdvajanja za medije su nedovoljna za ostvarivanje javnog interesa, konkursi se umesto na početku godine raspisuju i novac raspodeljuje sredinom ili krajem godine, a komisije za raspodelu novca često nisu reprezentativne.

"To su pokazatelji krize ovako osmišljenog sistema projektnog finansiranja medija", naveo je UNS.

Vlada je u svom saopštenju povodom gašenja Vranjskih navela da je medijska strategija pre tri godine doneta uz široku saglasnost medijskih udruženja, civilnog sektora i međunarodnih institucija, a da je njome definisano povlačenje države iz medija.

Izvor: Vebsajt N1, 20.09.2017.
Naslov: Redakcija