Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UKINUTA ZABRANA IZVOZA GOVEDINE IZ SRBIJE U BIH: Od 21. septembra 2016. godine dozvoljen je izvoz goveđeg mesa i prerađevina, a očekuje se usaglašavanje tehničkih detalja kako bi bio omogućen i izvoz žive stoke


Od 21. septembra 2016. godine dozvoljen je izvoz goveđeg mesa i prerađevina iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu, a ostalo je još da se usaglase i tehnički detalji kako bi bio omogućen i izvoz žive stoke.

Ministar poljoprivrede i zaštite životne sredine, Branislav Nedimović, poručio je da više nećemo imati problem sa izvozom goveđeg mesa.

On je podsetio, govoreći o bolesti kvrgave kože goveda (nodularni dermatitis), da je Srbija na nedavno održanoj međunarodnoj konferenciji u Sofiji dobila ozbiljne pohvale za preduzete mere, kojima je zaštitila evropski prostor od prodiranja ove bolesti.

"Ovaj posao je pri kraju, a ono što je važno jeste priča o trgovini", rekao je ministar, dodajući da Srbija i BiH moraju da imaju što kvalitetniju ekonomsku saradnju.

Prema njegovim rečima, tržište je otvoreno i za suncokret, nastoji se da se liberalizuju kanali i da nema prepreka za trgovinu.

"BiH je najveći trgovinski partner Srbije na prostoru CEFTA, a mi ćemo, kako stvari stoje, samo u oblasti poljoprivrede ove godine dostići izvoz od 400 miliona evra. Na strani Srbije će sigurno biti suficit u trgovini od preko 350 miliona evra, a postignut je dogovor da se naprave kvalitetne procedure kako bi funkcionisala nesmetano razmena u oblasti poljoprivrede", rekao je Nedimović.

Ministar je dodao da se trenutno radi i na usaglašavanja procedura koje se tiču veterinarske inspekcije i naveo da je uskoro u planu otvaranje dva nova granična prelaza, što će takođe pospešiti trgovinu Srbije i BiH.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.09.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija