Zastava Bosne i Hercegovine

USKORO PREDLOG ZAKONA O NAKNADAMA: Novi propis regulisaće davanje subvencija investitorima, izjednačiće domaće i strane investitore.Smanjuje se broj radnih mesta i visina ulaganja na osnovu kojih se dobija subvencija


Do kraja septembra 2015. godine Vlada Republike Srbije bi trebalo da usvoji Predlog zakona o naknadama kojim će se regulisati davanje subvencija investitorima.

Zakon o naknadama, tvrde u Ministarstvu privrede, izjednačiće domaće i strane investitore jer se spušta prag, odnosno broj radnih mesta i visina ulaganja na osnovu kojih se dobija subvencija.

Pomoćnik ministra privrede, Dušan Purić, kaže da je Uredba o uslovima i načinu privlačenja direktnih investicija ("Sl. glasnik RS", br. 28/2015 - dalje: Uredba) donela 35-40.000 radnih mesta i da je iznos investicija bio oko 1,5 milijardi evra.

Za deset godina Uredba je 10 puta prepravljana. Rezultat: 54 projekta su uspešno završena, 153 su u toku, a trećina ugovora je raskinuta. U tri slučaja država nije naplatila garanciju i ti investitori, koji zajedno duguju 900.000 evra, su tuženi. S novim Zakonom o naknadama biće bolje, kažu u Ministarstvu privrede, jer će oni biti zaduženi za kontrolu.

"Očekujemo prvo da nema više zloupotreba, da postoje jasna pravila kako se dobijaju sredstva iz budžeta, kako se troše, kontrolišu, gde će svaki investitor znati čime može da raspolaže", rekao je Purić, ističući da tako do sada nije bilo.

Da bi rezultati bili bolji država je Zakonom o ulaganjima predvidela spajanje Sijepe i Nacionalne agencije za regionalni razvoj, formiranje lokalnih kancelarija za investicije i Saveta za ekonomski razvoj, koji će dodeljivati subvencije za projekte od posebnog državnog interesa. 

Izvor: Vebsajt RTS, 19.09.2015.