Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

POVERENIK: Pokrenut postupak nadzora nad Igl Hilsom


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Rodoljub Šabić, je po službenoj dužnosti, na osnovu člana 54. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008, 104/2009 - dr. zakon, 68/2012 - odluka US i 107/2012 - dalje: Zakon), pokrenuo postupak nadzora nad primenom ovog Zakona od strane kompanije "EAGLE HILLS PROPERTIES" doo.

Poverenik je, kako se navodi u saopštenju, pokrenuo ovaj postupak polazeći od obaveštenja dobijenih od građana i sadržine elektronske poruke koja je objavljena na Internetu, na osnovu kojih se može zaključiti da Igl Hils radi organizacije sastanaka, a povodom prodaje stanova koje organizuje, traži i pribavlja kopije ličnih dokumenata zainteresovanih - pasoše ili lične karte.

Poverenik je u pismu upućenom ovom preduzeću zatražio izjašnjenje o više pitanja, počev od toga da li je elektronska poruka koja se pojavila na internetu autentična odnosno kakva se obrada ličnih podataka vrši, a potom o svrsi, pravnom osnovu za prikupljanje podataka, količini prikupljenih podataka, korisnicima, eventualnom iznošenju podataka iz zemlje, itd.

Nesporno je, navodi se u saopštenju, da je prisustvo što većeg broja stranih investitora i privrednih subjekata na našem tržištu nešto što je u interesu naše zemlje i što zaslužuje podršku.

Međutim, kako se dodaje, Poverenik stoji na stanovištu da takvo njihovo poželjno prisustvo ni u kom slučaju ne isključuje, već naprotiv, podrazumeva poštovanje zakona Republike Srbije, a da postoje ozbiljne indicije da to u konkretnom slučaju nije tako.

"Nakon sprovedog nadzora Poverenik će kao i obično o rezultatima obavestiti javnost i preduzeti eventualno potrebne mere", dodaje se u saopštenju.

Izvor: Vebsajt Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, 21.09.2015.