Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NA JAVNI POZIV ZA PRIVATIZACIJU 502 PREDUZEĆA IZ SRBIJE, STIGLE SU 1.732 PUNUDE ZA 403 PREDUZEĆA


Najveći broj ponuda za posrnula preduzeća u zemlji, dali su privrednici iz Srbije, ali su stigle i 72 ponude iz Nemačke, iz SAD stiglo je 35 ponuda, susedne Bugarske 34, iz Rusije je stiglo 26, a iz Velike Britanije 21.

Sertić je za Radio-televiziju Srbije (RTS) istakao da je broj pristiglih ponuda bio veliko iznenađenje koje govori da je Srbija privlačna investitorima.

"Mi ćemo biti veoma realistični u sagledavanju ponuda koje moramo da uradimo u narednom periodu, kako bismo zajedno sa rukovodstvom i sindikatima uradili najbolju ponudu i plan za svako preduzeće pojedinačno", rekao je Sertić.

Dodao je da treba biti oprezan, jer nisu sve ponude stigle samo za kupovinu firmi i njihov razvoj.

"Imamo preduzeća koja su podnela zahtev za kupovinu dela imovine, kompanije koje su zainteresovane za strateška partnerstva, ali ima i onih koji su zainteresovani za rad i ulaganje", ukazao je ministar.

Prema njegovim rečima, najbolje se kotiraju ona preduzeća koja imaju uslova za dalji razvoj, pre svega svoja tržišta.

Sertić je podsetio da je rok za ponude istekao 15. septembra i da sada Agencija za privatizaciju ima rok od 45 dana da predloži resornom ministarstvu koje će preduzeće ići u stečaj.

"Za 99 preduzeća nije stigla ni jedna ponuda, i sigurno da od ovih 403 nije svaka ponuda kvalitetna. Ne znam trenutno koliko će preduzeća otići u stečaj, ali moramo da budemo realni da svakako postoje preduzeća koja neće moći da opstanu na tržištu", istakao je on.

Agencija za privatizaciju objavila je 15. avgusta javni poziv za prikupljanje pisama o zainteresovanosti investitora za privatizaciju

502 preduzeća, od kojih 161 u restrukturiranju.

Na spisku za privatizaciju, bili su i nekadašnji giganti kao što su Poljoprivredna korporacija "Beograd", Poljoprivredno-industrijski kombinat "Bečej", Fabrika automobila "Priboj", Metanolsko-sirćetni kombinat "Kikinda", Azotara "Pančevo", farmaceutska kompanija "Galenika".

Javni poziv za privatizaciju se odnosio na 113 preduzeća iz oblasti prerađivačke industrije, 83 iz oblasti trgovine na veliko i malo i popravke motornih vozila, 73 preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, 67 iz oblasti stručne, naučne i inovacione delatnosti,

51 iz oblasti građevinarstva, 35 iz poljoprivrede, šumarstva i ribarstva.

Među njima je bilo i po 21 preduzeće iz sektora saobraćaja i skladištenja i usluge smeštaja i ishrane, kao i 16 iz oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, 15 iz finansijske i delatnosti osiguranja, 13 iz administrativne i pomoćne uslužne delatnosti, sedam iz oblasti snabdevanja strujom, gasom i parom i šest iz sektora rudarstva.

Izvor: