Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRECIZNA I JASNA PRAVILA KO I NA KOJI NAČIN MOŽE INVESTIRATI U NAŠU ZEMLJU


Ministar privrede Željko Sertić nagovestio je danas da će Vlada Srbije vrlo brzo predstaviti javnosti precizna i jasna pravila ko i na koji način može investirati u našu zemlju, ocenjujući da domaća privrede, bez ozbiljnog rada na tom polju, neće biti konkurentna na svetskom tržištu.

Sertić je ukazao da je veoma važno imati jasne kriterijume prilikom odabira i razgovora sa kompanijama koje dolaze i da se dobiju garancije da će to što obećaju te kompanije i sprovesti u našoj zemlji i da budu zaposleni novi ljudi.

Ministar privrede je za televiziju Pink rekao da je drastično povećan kapacitet države za dolazak stranih investitora, usvajanjem brojnih zakonskih rešenja koji to olakšavaju, a najviše uticaja imalo je donošenje novog Zakona o radu.

Tim zakonom nisu ugrožena prava radnika, kako su to neki najavljivali, ali je napravljen malo distanciraniji odnos između prava radnika i prava poslodavaca, primetio je Sertić.

Govoreći o novim merama štednje, Sertić je rekao da su za privredu najvažniji potezi Vlade u stvaranju povoljnog ambijenta za dolazak novih investitora, naglašavajući da će te mere uticati na povećanje bruto nacionalnog dohotka, performansi domaćih preduzeća i zaposlenosti, kao i na poboljšanje poslovnog ambijenta.

U Srbiji se mora najpre napaviti balansiraniji odnos u zapošljavanju ljudi u javnom i realnom sektoru koji je sada drastično narušen, rekao je Sertić i naveo da u javnom sektoru Srbije ima više od 700.000 zaposlenih, dok u realnom sektoru oko 310.000, što je ekonomski neodrživo.

Izvor: