Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MERE ŠTEDNJE UPOREDO SA REBALANSOM BUDŽETA


Ministar finansija Dušan Vujović najavio je da će primena novih mera štednje početi nekoliko nedelja nakon usvajanja rebalansa budžeta za 2014, koji će se naći pred poslanicima sredinom oktobra.

Definitivan dogovor Vlade Srbije oko primene mera, koje podrazumevaju i smanjivanje plata i penzija, biće obelodanjen u predlogu rebalansa budžeta, rekao je Vujović.

Prema njegovim rečima, određeni zakoni moraju da prate rebalans, kako bi moglo da se ide na smanjivanje plata i penzija.

" Pošto smo se odlučili za progresivno umesto za linearno smanjenje primanja, veći deo tereta će se usmeriti na ljude sa većim primanjima, ali to sa druge strane zahteva složenije izmene zakona, i više vremena, " rekao je Vujović.

On je naveo da će se rebalans naći u Skupštini Srbije polovinom oktobra, a već početkom novembra krenuće se i sa predlogom budžeta za 2015. godinu

"Cilj nam je da u rebalansu trasiramo put za sve mere u budućem periodu. Verovatno ćemo rebalans tako pripremiti da on bude blizu usvajanju budžeta za 2015. kako bismo u jednoj raspravi razmatrali suštinu svih strukturnih mera koje predlažemo i kako bismo odmah imali konsenzus", naveo je ministar finansija.

"Što budemo uspešniji u prikupljanju fiskalnih računa, investicija, povećanju proizvodnje, pre ćemo moći da podignemo primanja. Posle godinu dana ćemo to razmotriti, pa u budžetu za 2016, ako sve bude kako treba, možemo i sebi i svima povećati plate. Ali to nećemo da radimo, ako postoji opasnost da se vratimo u ovakvu situaciju", poručio je Vujović.

Vujović je podsetio da plate i penzije do 25.000 dinara neće biti smanjivane. Prema njegovim recima, oni koji imaju penziju 26.000 dinara mogu da računaju na smanjenje od 220 dinara, na 30.000 dinara na 1.100, a na 40.000 na smanjenje od 3.300 dinara.

Ministar je dodao da bi najviše penzije mogle da budu smanjene od 12 do 15 odsto, dok kada je reč o platama, smatra da smanjenje ne bi trebalo da bude više od 10 odsto na iznose od 25.000 do 100.000 dinara.

Izvor: