Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI STANOVNIŠTVA OD IZLOŽENOSTI DUVANSKOM DIMU: Ugostitelji nisu oduševljeni najavljenom zabranom pušenja


Potpuna zabrana pušenja u svim ugostiteljskim objektima očekuje nas tokom sledeće godine, kada bi trebalo da budu usvojene izmene Zakona o zaštiti stanovništva od duvanskog dima, najavila je nedavno ministarka zdravlja, Danica Grujičić. Obrazlažući ovu odluku, ministarka je navela da je Srbija među poslednjim zemljama u Evropi u kojima je dozvoljeno pušenje u ugostiteljskom sektoru, kao i alarmantnu statistiku po kojoj svaki drugi pušač umre od bolesti izazvane pušenjem. Prema istraživanjima Batuta i Naled-a 75 odsto građana podržava ovu odluku.

Ovaj znak, prema najavama, sledeće godine odlazi u istoriju, a zameniće ga obaveštenje o zabrani pušenja u svim ugostiteljskim objektima.

O najavi izmena zakona ugostitelji su, kažu, saznali iz medija i mada su svesni da se zbog dobrobiti zdravlja moraju prilagoditi propisima koji važe u većini evropskih zemalja, smatraju da bi i ugostiteljima i građanima trebalo dati neki period prilagođavanja.

Milenko Mijić, predsednik Udruženja ugostitelja Novog Sada "UGONS 1946", kaže: "Ako to bude onako, da se žargonski izrazim, odmah rez onda će to biti malo teže i sigurno da će se buniti. Sigurno će biti pada prometa i sigurno će nama ugostiteljima otežati.

Biće sigurno troškova za ugostitelje, znači ugostitelji će morati da se dovijaju da li sa onim ćebadima, da li sa onim pečurkama na gas ispred lokala, moraće praviti neke nadstrešnice ko nema da bi zaštitili svoje goste ali mislim da će svakako najveći trag da ostavi na klubove."

Prema još uvek nezvaničnim najavama novim nacrtom zakona u ugostiteljskim objektima biće zabranjene i elektronske cigarete, a pored zabrana u planu je i značajno pooštravanje kaznene politike za one koji tu zabranu ne budu poštovali.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt RTV, Ivana Kamenarac, 20.08.2023.
Naslov: Redakcija