Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POTPISANO PET PROTOKOLA SA SEVERNOM MAKEDONIJOM O ZAJEDNIČKOJ KONTROLI NA PRELAZU PREŠEVO-TABANOVCE: Uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju


U Skoplju je 20. avgusta 2019. godine potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana.

Delegaciju naše zemlje, u kojoj su bili Veselin Milošević, zamenik direktora Uprave carina i Saša Milenković, upravnik carinarnice Niš, kao i predstavnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Republičke direkcije za imovinu, predvodio je državni sekretar MUP Milosav Miličković.

Zamenik direktora srpske carine Veselin Milošević, i Đoko Tanasoski, direktor Carinske uprave Severne Makedonije, potpisali su Protokol, kojim su u okviru pomenutog Sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom, tako i u teretnom saobraćaju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Republike Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Republike Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Republike Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26.avgusta 2019. godine, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju ovaj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

Izvor: Vebsajt Uprave carina, Izvod iz vesti, 20.08.2019.
Naslov: Redakcija