Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI UREDBA O KOEFICIJENTIMA ZA OBRAČUN I ISPLATU PLATA ZAPOSLENIH U JAVNIM SLUŽBAMA: Prosvetari hoće u devetu platnu grupu


Svi zaposleni u prosveti, sa završenim fakultetom, treba da budu u devetoj platnoj grupi. Takođe, potrebno je da se platni razredi izjednače nastavnicima, pedagozima, psiholozima, sekretarima škola i bibliotekarima, za koje niko ne zna zašto su ostali u sedmoj platnoj grupi, ističe se u saopštenju Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije koje je potpisala predsednica USPRS Jasna Janković.

Kako se navodi u saopštenju, ovako zamišljene platne grupe i razredi ne donose pravdu, ne donose jednakost, ne donose boljitak, ne donose kvalitet, već velike sukobe u kolektivima i još gore međuljudske odnose.

Iz Unije sindikata takođe podsećaju na to da nije poznata cena rada, položaj generičkih zanimanja, tetkica, domara, administrativnih i finansijskih radnika (koji čine trećinu svih zaposlenih u prosveti), kao ni to kako će se napredovati kroz platne razrede. Ta i mnoga druga pitanja, upravo su za pregovore, navode u USPRS reagujući na nedavnu izjavu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladena Šarčevića koji je rekao da će svi sindikati u narednom periodu biti uključeni u pripremu Zakona o sistemu plata u javnom sektoru i da nije kontaktirao predstavnike prosvetnih sindikata, jer su oni na odmoru. Šarčević je nedavno ocenio i da žalbe sindikata prosvete i njihovo nezadovoljstvo nemaju pokriće.

Iz Unije sindikata podsećaju da nisu poznati cena rada i položaj generičkih zanimanja – tetkica, domara, administrativnih i finansijskih radnika, koji čine trećinu svih zaposlenih u prosveti, kao ni to kako će se napredovati kroz platne razrede

- To da su sindikati nezadovoljni je floskula - mi smo nezadovoljni jer su svi bolje prošli od nas. To ne znači ništa. Ako postoje grupacije na budžetu koje su prevarile prosvetu, onda ćemo zajednički to da izmenimo - rekao je Šarčević.

Podsećamo, predsednici dva reprezentativna sindikata prosvete, Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije i Sindikata radnika u prosveti Srbije, Jasna Janković i Slobodan Brajković rekli su ranije da su nezadovoljni platnim razredima, jer je prosveta ponovo degradirana i stavljena u jedan platni razred niže od ostalih profesija.

Prema navodima medija, Uredba o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama trebalo bi da se donese u septembru, a Zakon o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 18/2016, 108/2016 i 113/2017) trebalo bi da se primenjuje od 1. januara 2019. godine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, V. Crnjanski, 21.08.2018.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija