Zastava Bosne i Hercegovine

NOVI PRAVILNIK O EKSKURZIJAMA: U inostranstvo će moći da idu samo učenici četvrte godine srednje škole, dok će za ostale đake biti organizovane ekskurzije u Srbiji ili Republici Srpskoj


Prema predlogu novog Pravilnika o izvođenju ekskurzija, učenici trećih razreda srednjih škola moći će da putuju na ekskurzije po Srbiji i najdalje do Republike Srpske, dok će maturanti moći da putuju bilo gde po Evropi, podseća direktor Druge ekonomske škole i predsednik Društva direktora škola Srbije Dejan Nedić.

Kako naglašava Nedić, prema još važećem pravilniku, u srednjim školama đaci prvog i drugog razreda mogu putovati samo po našoj zemlji, a učenici trećeg i četvrtog razreda mogu se zaputiti i preko granice, u obilazak Starog kontinenta. Međutim, "trećaci" uskoro neće obilaziti omiljene srednjoškolske ekskurzijske destinacije kao što su Barselona, Prag, Drezden, Atina i Krf. Osnovci takozvanu rekreativnu nastavu i nastavu u prirodi mogu putovati samo po Srbiji.

Nekada se u SFRJ na ekskurzije išlo u Sarajevo, Dubrovnik, Split, Bled, Vodice, Herceg Novi, Ohrid i na druge destinacije. Išlo se i putevima partizanske revolucije. Putovali su i učenici osnovnih i učenici srednjih škola, jer se obilazila zajednička zemlja. Ta zemlja više ne postoji, ali su ostale nezaboravne uspomene, opisane i u mnogim književnim i filmskim delima naših poznatih stvaralaca – kaže Nedić, naglašavajući da u školovanju svakog učenika posebno mesto zauzimaju putovanja na ekskurzije.

Prema njegovim rečima, "to su uspomene koje nikada ne blede, uspomene koje uvek naviru u glavama nas starijih, koji smo te lepote doživeli i doživljavali u svom školovanju".

Na njima smo upoznavali prve ljubavi, doživeli prva razočarenja, upoznavali se sa lokalitetima, gradovima i republikama stare nam države. Te đačke ekskurzije uvek su izazivale pažnju i zanimanje raznih društvenih struktura i često uslovljavale razne polemike: da li su one korisne, da li su značajne i, konačno, da li su uopšte i potrebne. Naravno da su i korisne i značajne i potrebne za naš mladi naraštaj, jer se često dešava da putovanje na ekskurziju bude prvi izlazak iz grada, mesta ili varošice pojedinog deteta ili većine učenika – napominje Nedić, podsećajući da su ekskurzije nekada bile organizovane sasvim drugačije nego danas.

Uprave škola same su birale destinacije i lokalitete, bez dogovora sa Savetima roditelja i bez ikakvog plana i programa. Od pre nekoliko godina, organizacija đačkih ekskurzija postala je veoma važna stavka u planovima i programima svih škola koje imaju nameru da ih organizuju. Naime, mora se poštovati Zakon o javnim nabavkama ("Sl. glasnik RS", br. 124/2012, 14/2015 i 68/2015), a pre toga se na Odeljenskim većima i na Savetu roditelja dogovara i ugovara destinacija u koju bi pojedini razredi odlazili.

Danas škole moraju da se pridržavaju Pravilnika o izvođenju ekskurzija, koji zahteva da moraju biti planirane u narednoj školskoj godini, sa određenim ciljem i svrhom, kao što su upoznavanje krajeva zemlje ili drugih zemalja, poseta kulturno-istorijskim spomenicima i lokalitetima, druženje učenika, saradnja sa učenicima iz drugih gradova naše zemlje ili iz drugih država. Mogu se organizovati isključivo za vreme trajanja školske godine – kaže Nedić.

Ovih dana često se u medijima može čuti ili pročitati da se ekskurzije ili putovanja organizuju za vreme letnjeg i zimskog raspusta. Nedić naglašava da je to nedopustivo i nedozvoljeno i upozorava da pojedini nastavnici u privatnoj režiji organizuju putovanja svojim učenicima.

To je najstrože zabranjeno i svaki direktor je dužan da skrene svojim nastavnicima pažnju na tu činjenicu. Istina je i da direktor škole ne može znati šta mu nastavnik radi za vreme svog godišnjeg odmora, za koji je uredno dobio rešenje, ali se nastavnici moraju upozoriti da ne smeju u privatnoj režiji da vode učenike iz škola u kojima predaju. Jako je teško kvalitetno i efikasno organizovati đačku ekskurziju, zbog malog broja kvalitetnih smeštajnih kapaciteta, dobrog i sigurnog prevoznog sredstva, ali i zbog ponašanja pojedinih učenika, koji te ekskurzije zamišljaju kao poligon za sve one stvari koje su im nedodirljive i zabranjene u svakodnevnom životu – napominje Nedić.

Stoga roditelji i javnost moraju znati da je odgovornost kod organizacije i izvođenja ekskurzija podeljena. I škola i porodica moraju zajedničkim pripremama stvarati uslove za primerno ponašanje učenika na tim putovanjima, koja se zaista retko zaboravljaju.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandar Apostolovski, 19.08.2018.
Naslov: Redakcija