Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O ZAŠTITI PODATAKA O LIČNOSTI: Poverenik ponovo uputio Vladi model i inicijativu za donošenje novog zakona, koji prethodno nisu bili uručeni i izrazio zadovoljstvo postignutom saglasnošću o tome da se registri ličnih podataka građana ne mogu uređivati podzakonskim aktima


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti saopštio je danas da je u pismu predsednici Vlade izrazio je zadovoljstvo zbog, na sastanku 18. avgusta, postignute pune saglasnosti o nužnosti da se registri ličnih podataka građana, čije uspostavljanje Vlada planira, uređuje zakonom i da se ne mogu zasnivati na podzakonskim aktima ili sporazumima ministara.

Poverenik je naveo da će postupak nadzora nad Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave i Ministarstvom unutrašnjih poslova, koji je pokrenut povodom "Sporazuma o poslovno-tehničkoj saradnji" koji ima za cilj "uspostavljanje elektronske evidencije o građanima Srbije", sprovesti do kraja.

O rezultatima će, dodao je poverenik, obavestiti Vladu i javnost, posebno imajući u vidu da će odgovori na sva otvorena pitanja biti od značaja za rad radne grupe koju će Vlada formirati u cilju pripreme odgovarajućeg zakona.

Kako se navodi u saopštenju, poverenik je predsednici Vlade ponovno dostavio Model zakona o zaštiti podataka o ličnosti, koji je (takođe uz pismo upućeno lično premijerki) dostavio još 6. jula ove godine, "a koji joj nisu bili uručeni".

Poverenik je izrazio potpuno nerazumevanje za ovakvu situaciju i ocenio i da celu stvar čini još neprijatnijom to što se isto dogodilo i sa Inicijativom za donošenje novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti zasnovanog na Modelu koji je pripremio Poverenik, koju je premijerki uputilo sedamnaest NVO. I kopiju te Inicijative on je takođe dostavio u prilogu.

Poverenik je ponovio da Model stavlja na potpuno raspolaganje Vladi, naglasivši da bi stavljanjem Modela u formalnu proceduru Vlade i Skupštine, uz eventualne korekcije u javnoj raspravi, mogli u relativno dogledno vreme dobiti nov, inače neophodan, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti.

Izvor: RTV, 21.08.2017.
Naslov: Redakcija