Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O RODNOJ RAVNOPRAVNOSTI ĆE USKORO BITI USVOJEN I UVRŠTEN U SKUPŠTINSKU PROCEDURU: Nacrt predviđa uključivanje većeg broja žena u politički i javni život, njihovo ekonomsko osnaživanje, bolju zaštitu na radu usled odsustva zbog trudnoće i roditeljstva, unapređenje reproduktivnog zdravlja žena (posebno žena na selu, samohranih majki i žena sa invaliditetom), kao i borbu protiv nasilja


Potpredsednik Vlade Republike Srbije i predsednik Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti spreman, i da se očekuje njegovo usvajanje na Vladi i upućivanje u redovnu skupštinsku proceduru.

Mihajlović je, nakon sastanka sa direktorom Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji (UN Women) Milanom Rikanović, istakla da se na izradi pomenutog zakona, krovnog u ovoj oblasti, ozbiljno i predano radilo duže od dve godine, i da je njegovo usvajanje deo Akcionog plana za pregovaračko Poglavlje 23.

Ona je rekla da je nakon konsultacija sa svim relevantnim akterima, uključujući civilni sektor i stručnu javnost, krajnje vreme da zakon bude usvojen.

Unapređenje rodne ravnopravnosti i uključivanje žena u politički, ekonomski i društveni život zemlje odgovornost je čitavog društva, i zato smo u izradi zakona konsultovali sve relevantne institucije i organizacije, navela je Mihajlović.

Ovaj zakon je važan jer Srbiju svrstava u red modernih evropskih država, istakla je ona i potvrdila da je samo još korak od njegovog usvajanja.

Nacrt zakona, kako je naglasila, koji između ostalog predviđa uključivanje većeg broja žena u politički i javni život, ekonomsko osnaživanje žena, bolju zaštitu na radu usled odsustva zbog trudnoće i roditeljstva, unapređenje reproduktivnog zdravlja žena, posebno žena na selu, samohranih majki i žena sa invaliditetom, kao i borbu protiv nasilja, pozitivno je ocenjen od strane 24 institucije, i čeka se još mišljenje samo dva ministarstva.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 21.08.2017.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija