Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SPORAZUM O EKSTRADICIJI IZMEĐU SRBIJE I SAD BIĆE DOSTUPAN JAVNOSTI NAKON ŠTO GA USVOJI VLADA SRBIJE A ZATIM NARODNA SKUPŠTINA RATIFIKUJE


Sporazum o ekstradiciji između Srbije i SAD koji su potpisali američki ambasador u Srbiji Kajl Skot i ministarka pravde Nela Kuburović neće biti objavljen do njegove ratifikacije u parlamentu, rečeno je Danasu u Ministarstvu pravde. - Kako nam je objašnjeno, potpisani sporazum najpre mora da usvoji Vlada Srbije i zatim pošalje u Narodnu skupštinu na ratifikaciju. Tada će sporazum o ekstradiciji, navode u Ministarstvu pravde, biti dostupan javnosti.

Informaciju da je sporazum o ekstradiciji potpisan obelodanio je američki potpredsednik Džozef Bajden prilikom obraćanja medijima. On je rekao da je to još jedan doprinos naporima da se unaprede odnosi dve zemlje.

"Razgovarali smo o tome kako možemo da unapredimo naše bilateralne odnose. Juče smo postigli novi sporazum o ekstradiciji, koji je prvi unapređen od sporazum od 1902. godine. Ovaj sporazum jednostavno će omogućiti bolju saradnju naših dveju zemalja u oblasti policije i sprovođenja zakona. Postoje određene međunarodne norme koje se moraju poštovati, a ovaj sporazum će omogućiti bolju saradnju i pomoći će rešavanju sve više rastućem pitanju bezbednosti", naveo je Bajden.

Dodatnu potvrdu da je sporazum potpisan dala je i američka ambasada na svojoj Fejsbuk stranici.

Pitanje ekstradicije između Srbije i SAD postalo je aktuelno nakon što je sredinom jula američka administracija saopštila da je sa našom Vladom postigla dogovor o prebacivanju dva zatvorenika iz Vojne baze Gvantanamo u Srbiju. Govoreći o tom slučaju, premijer Vučić je rekao da su zatvorenici prebačeni na osnovu saradnje sa SAD, Ustava Srbije i brojnih bilateralnih sporazuma sa tom zemljom. Ipak, do danas javnosti nije predočeno na osnovu kog tačno sporazuma su zatvorenici prebačeni i kakav je njihov pravni status u Srbiji.

Saša Đorđević, istraživač Beogradskog centra za bezbednosnu politiku kaže da je objavljivanje sporazuma o ekstradiciji nakon ratifikacije u parlamentu uobičajena praksa. Prema njegovim rečima, isto se dešavalo i sa drugim sporazumima te vrste koja je Srbija potpisala.

Izvor: Danas, 19.08.2016.
Naslov: Redakcija