Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOG ZAKONA O ORGANIZACIJI I NADLEŽNOSTI DRŽAVNIH ORGANA U SUZBIJANJU ORGANIZOVANOG KRIMINALA I KORUPCIJE: Novi zakon uvodi službenike za vezu i udarne grupe protiv korupcije i privrednog kriminala i timove posebnih stručnjaka iz oblasti finansijske forenzike


Predlog Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala i korupcije naći će se na prvom redovnom zasedanju Skupštine Srbije sredinom septembra, a ako stupi na snagu u septembru, njegova primena će početi u martu 2017.

Novi zakon uvodi službenike za vezu i udarne grupe protiv korupcije i privrednog kriminala i timove posebnih stručnjaka iz oblasti finansijske forenzike.

Zakon propisuje koji organi i institucije moraju imati više službenika za vezu sa tužilaštvom. To su, između ostalog, Poreska uprava, Poreska policija, Uprava carina, NBS, Uprava za sprečavanje pranja novca, Agencija za privredne registre, Državna revizorska institucija, Služba za katastar nepokretnosti, Agencija za borbu protiv korupcije, Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje...

Jedan od osnovnih ciljeva novog zakona jeste jačanje kapaciteta tužilaštva, policije i sudova za postupanje u slučajevima korupcije i organizovanog finansijskog kriminala.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Radomir Ilić kaže da je "cilj da policija i javni tužioci budu vešti u prikupljanju dokaza, da bolje sarađuju međusobno i sa drugim organima".

"Cilj je da imamo javnog tužioca koji podnosi jaku optužnicu i vešto prezentuje dokaze i da imamo sud koji razume predmet u kome sudi. Cilj nije samo progon najviše korupcije, već progon korupcije na svim nivoima", kaže Ilić za "Politiku".

Da bi se otklonili do sada utvrđeni nedostaci u razmeni informacija, dodaje Ilić, potrebno je odrediti službenike za vezu u svakom državnom organu, čija je nadležnost takva da dolazi u kontakt sa činjenicama koje su u vezi sa organizovanim kriminalom i korupcijom, a koje mogu biti dokaz u krivičnom postupku ili voditi do dokaza.

Izvor: Tanjug, 21.08.2016.
Naslov. Redakcija