Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NOVI ZAKON O ZAPOSLENIMA U AUTONOMNIM POKRAJINAMA I JEDINICAMA LOKALNE SAMOUPRAVE: Njegovim usvajanjem očekuje se da će uvođenje kodeksa ponašanja i oblačenja službenika, koji se u nekim lokalnim samoupravama već primenjuje, postati praksa


Ponašanje i oblačenje službenika u opštinama poslednjih godina sve češće se reguliše kodeksom. Očekuje se da njihovo usvajanje postane praksa kada krajem godine stupi na snagu Zakon o zaposlenima u autonomnim pokrajinama i jedinicama lokalne samouprave. U pojedinim opštinama za oblačenje i ponašanje mimo kodeksa - kazna petina plate.

Službenici u razgovoru sa nervoznom strankom treba da "spuste loptu", farmerice dolaze u obzir samo petkom, a u liftu se sastanci nikako ne ugovaraju. Ovo su samo neke od odredaba jednog od najstarijih Kodeksa, koji zaposlene u opštini Zvezdara opominje skoro 10 godina.

"Trudimo se i dajemo sve od sebe da zaposleni shvate da kodeks ponašanja nije napravljen da bi bio još jedno slovo na papiru, da on ima jednu maksimalnu upotrebnu vrednost i to je da se ljudi na jedan pravi način upoznaju sa njim, i da ga koriste", kaže Miloš Ignjatović, predsednik Opštine Zvezdara.

Na poslovni bonton razrađen do najmanjih sitnica skreću pažnju i u Kikindi. Iz ove opštine "proterali su" mini-suknje i duboke dekoltee, propisali su ponašanje prema šefu i način na koji se treba javiti na telefon.

"Kodeksom je sankcionisano da je to lakša povreda radne obaveze, ukoliko se to ponovi više od tri puta da je to teža povreda radne obaveze i da se pokreće disciplinski postupak", kaže Vojislava Tanackov, sekretar Sekretarijata za opštu upravu i zajedničke poslove grada Kikinde.

Zbog nepoštovanja kodeksa bez 20 odsto plate mogu da ostanu i zaposleni i oni koji ih kontrolišu.

"Načelnik je formirao Komisiju od tri člana koja ima zadatak da najmanje dva puta mesečno obilazi zaposlene i da vide kako se ponašaju da vide da li kasne na posao, kako su odeveni, kakav je odnos prema građanima, i taj izveštaj pisani dostavlja načelniku gradske uprave koji se razmatra na kolegijumu", kaže Vojislava Tanackov.

U nadležnom Ministarstvu kažu da opštine samostalno donose Kodekse, ali najavljuju da će od narednog meseca početi različiti kursevi obuke za zaposlene.

"Mi ćemo se truditi u narednom periodu uz primenu Zakona o zaposlenima uspostavljanju službeničkog sistema na lokalnom nivou autonomnih pokrajina da kao prioritet stavimo upravo kodekse ponašanja odnosno poslovnog bontona i naravno pune primene na svakom nivou u svakoj jedinici lokalne samouprave", kaže Ivan Bošnjak, državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave.

Kodeksi bi se više primenjivali, veruju u opštinama, kada ih ne bi menjala svaka naredna lokalna vlast. Dok se to ne dogodi, različiti propisi boriće se za učtivo odevanje i osmeh opštinskih službenika.

Izvor: RTS, 19.08.2016.
Naslov: Redakcija