Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O FINANSIRANJU LOKALNIH SAMOUPRAVA: Od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, opštinama 74 odsto, a glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto


Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava, koji predviđa da se lokalnim samoupravama manje sredstava uplaćuje od poreza na zarade, nije nespremne zateklo čelnike opština i gradova.

Već su napravili računicu koliko će para manje imati u budžetu i kako će da ih nadoknade.

Inače, po tom predlogu zakona, od ukupnih poreza na zarade koji se isplaćuju lokalnim samoupravama, umesto sadašnjih 80 odsto, gradovima će ubuduće ostajati 77 odsto, a opštinama 74 odsto, dok će ostalo ostati u budžet Srbije.

Predviđeno da se Beogradu prihodi više smanje i da glavnom gradu, umesto 70 odsto, ubuduće ostaje 66 odsto.

Zamenik gradonačelnika Valjeva Dragan Jeremić rekao je da će Valjevo imati oko 39 miliona evra manje prihoda u odnosu na prethodne godine, što je oko tri do četiri odsto ukupnog budžeta grada.

Ocenjuje da je takav Predlog zakona o finansiranju lokalnih samouprava za gradove i opštine mnogo bolji od prethodnog predloga.

"Nije tragično, kako se ranije činilo. Mnogo nam znači odluka ministarstva jer je veći teret pao na Beograd i mi smo zahvalni ministarstvu na tome", kaže Jeremić.

Jeremić navodi da Valjevo sa nadležnim ministarstvom mora naći način kako da se zakonski reši, da se imovina koju grad poseduje da potencijalnim investitorima bez naknade, kako bi se nadomestio manjak u budžetu i zaposlio veći broj radnika.

On dodaje da bi Valjevo moglo da poveća prihode za 70 do 100 miliona evra ukoliko bi se bolje regulisala naplata rudne rente, budući da grad ima kamenolome koji izdvajaju malo sredstava u budžet.

Gradonačelnik Kraguijevca Radomir Nikolić veruje da će država ta sredstva vratiti kroz ulaganje u opremanje industrijskih zona i otvaranje novih radnih mesta.

Kaže da shvata situaciju i da je Kragujevac planirao da smanji troškove.

Govoreći o tome kako da se ta sredstva nadoknade, Nikolić je rekao da je nemoguće brzo uvećati prihode, ali da je zato moguće smanjiti rashode.

Između ostalog, kaže on, treba smanjiti i prekomeran broj zaposlenih u sistemu lokalne samouprave.

Procena je, kazao je Nikolić, da treba da se smanji oko 900 zaposlenih, a smatra se da je višak i veći od toga.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović tvrdi da za taj grad umanjenje transfera iz Republike neće predstavljati problem.

Smanjenje misli da nadomesti zapošljavanjem novih ljudi, stavljanjem u sistem privrednih subjekata koji nisu u tokovima odnosno onih koji su u sivoj zoni.

"Smatramo da možemo mnogo više da prihodujemo nego što smo u ovom trenutku jednokratno izgubili", rekao je Todorović i dodao da je veoma važno i to što je vlada opredelila i projektno finansiranje za lokalne samouprave.

Niš će imati oko 134 miliona evra manje u budžetu, izračunao je gradonačelnik Darko Bulatović.

Kaže da je ta lokalna samouprava u potpunosti podržala predlog zakona jer je, navodi, odraz ukupne ekonomske politike, usmerene ka boljitku, napretku, novim radnim mestima, investicijama...

"Zbog toga ne osećam zabrinutost, jer postoje mogućnosti da se drugačijim odnosom prema javnim finansijama, uštedama, merama na smanjivanju rashoda i na podizanju prihoda u okviru onoga s čime grad raspolaže, dovede na nivo da bude održivo i u interesu građana", rekao je Bulatović.

Izvor: Tanjug, 21.08.2016.
Naslov. Redakcija