Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE NAJAVLJUJE MERE ZA PODSTICAJ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE: Bespovratna sredstva u većem procentu za porodična gazdinstva, naročito mladih poljoprivrednika, i za sredine sa manjkom poljoprivredne proizvodnje


Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović je najavio da će narednih dana razgovorati sa poljoprivrednicima i najkasnije za dve nedelje, posle analize budžeta, predstaviti konkretne mere za podsticaj poljoprivredne proizvodnje.

Nedimović je rekao da ne smeju da se zanemare veliki investitori u agraru i da će to ministarstvo formirati posebno odeljenje koje će se time baviti.

Da li će im radna mesta biti subvencionisana, kako kaže, pitanje je za Ministarstvo privrede, a Ministarstvo poljoprivrede će će uraditi sve da poljoprivrednici dobiju što veći deo iz budžeta.

"Nama je ideja da bespovratnim sredstvima u većim procentu idemo prema porodičnim gazdinstvima, naročito onim gde su mladi poljoprivredni proizvođači i u onim sredinama koje u ovom trenutku imamo manjak poljoprivredne proizvodnje", naveo je Nedimović.

On je rekao da je ideja da se prema malim i srednjim preduzećima koja se bave prerađivačkom industrijom izađe sa kreditnim linijama, sa finansijskim kapacitetima koje će ispregovarati sa međunarodnim finansijskim institucijama.

Takođe, narednih dana trebalo bi da bude završena analiza posle koje će se podsticaji drugačije dodeljivati.

"Sagledavamo potpuno budžet, gledamo gde smo sredstva do sada iscrpeli, koje mere agrarne politike su dale rezultate, a s druge strane finansijska sredstva za mere koje nisu dale rezultate ćemo alocirati i stvoriti neke nove mere koje će pokrenuti investicije u agraru", dodao je Nedimović.

Najviše para od države trebalo bi da dobiju oni koji imaju najveću šansu da proizvodnjom smanje spoljnotrgovinski deficit.

U Ministarstvu poljoprivrede kažu da uveliko pregovoraju sa predstavnicima stranih tržišta kako bi rešavanjem administrativnih problema povećali izvoz.

Izvor: Tanjug, 19.08.2016.
Naslov: Redakcija