Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PREVENTIVNIM MERAMA ZA BEZBEDAN I ZDRAV RAD ZA SPREČAVANJE POJAVE I ŠIRENJA EPIDEMIJE ZARAZNE BOLESTI: Neophodna pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija


Poslodavci bi do 10. avgusta 2020. godine trebalo da donesu plan primene mera, u skladu sa Pravilnikom o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad za sprečavanje pojave i širenja epidemije zarazne bolesti ("Sl. glasnik RS", br. 94/2020 - dalje: Pravilnik), koji je donelo Ministarstvo rada, a koji je stupio na snagu 11. jula.

Ovim Pravilnikom propisano je šta je poslodavac dužan da primeni radi sprečavanja pojave i širenja zaraze i smanjenja rizika, za bezbedan rad zaposlenih.

Nova pravila se primenjuju na svim radnim mestima u radnoj okolini, izuzev rada na terenu i od kuće. Ako nije organizovan rad u smenama, neophodno je preraspodeliti radno vreme uvođenjem druge ili treće smene sa manjim brojem zaposlenih.

Neophodna je i pojačana higijena i dezinfekcija radnih i pomoćnih prostorija, što uključuje redovnu dezinfekciju i često provetravanje radnog prostora. Zatim bi trebalo obezbediti dovoljnu količinu sapuna, ubrusa, vode i dezinfekcionih sredstava na bazi alkohola za pranje ruku, redovno čistiti površine koje se često dodiruju, posebno toalete, kao i kvake, telefone, računare...

Poslodavac treba da obezbedi redovno uklanjanje otpada i smeća (kante za smeće obložene plastičnom kesom) iz prostorija, tako da se mogu isprazniti bez kontakta sa sadržajem. U slučaju pojave zarazne bolesti kod svojih zaposlenih, prostor u kome je boravio zaraženi trebalo bi da se redovno fizički i hemijski dezinfikuje i provetrava, da se poštuju procedure ulaska i izlaska, koriste propisana sredstva i oprema za ličnu zaštitu na radu i druge mere zaštite.

Neophodno je definisati pravce kretanja zaposlenih kroz prostorije, organizovati strogu kontrolu kretanja zaposlenih iz organizacione jedinice u kojoj je radio zaposleni koji je zaražen, a kontakte sa njima treba svesti samo na nužne.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. N., 08.07.2020.
Naslov: Redakcija