Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

UREDBA O BEZBEDNOSTI I ZAŠTITI DECE PRI KORIŠĆENJU INFORMACIONO-KOMUNIKACIONIH TEHNOLOGIJA: Do kraja 2016. godine sa radom će početi kontakt centar za pružanje saveta i prijem prijava u vezi bezbednosti dece na internetu, čije je formiranje predviđeno Uredbom


Do kraja 2016. godine država će uspostaviti kontakt centar gde će i deca i roditelji moći da dobiju savete, ali i podnose prijave u vezi sa bezbednošću dece na internetu.

Državna sekretarka u Ministarstvu turizma, trgovine i telekomunikacija, Tatjana Matić, navodi da je Vlada Republike Srbije krajem juna usvojila Uredbu o bezbednosti i zaštiti dece pri korišćenju informaciono-komunikacionih tehnologija ("Sl. glasnik RS", br. 61/2016) koja, osim formiranja ovog centra, predviđa i prevenciju kroz edukaciju i informisanje.

- Do kraja godine biće uspostavljen jedinstveni kontakt centar putem kojeg ćemo sprovoditi savetovanje dece, roditelja i nastavnika, o prednostima i rizicima korišćenja interneta, kao i o bezbednim načinima korišćenja, uključujući i rizik stvaranja zavisnosti od video igara i interneta - navodi Matić.

Prema njenim rečima, preko ovog centra biće omogućeno i prijavljivanje štetnog, neprimerenog i nelegalnog sadržaja i ponašanja na internetu, što će biti prosleđivano nadležnim institucijama.

Ministarstvo je sprovelo i edukativnu kampanju o bezbednom korišćenju novih tehnologija u osnovnim školama u 15 gradova, a prezentacijama je prisustvovalo više od 5.000 učenika. "IT karavan" nastavlja edukaciju u školama i sledeće školske godine.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 20.07.2016.
Naslov: Redakcija