Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: Agencija za energetiku donela nova pravila o promeni snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom


Savet Agencije za energetiku Republike Srbije je na sednici od 21. jula 2015. godine doneo nova pravila o promeni snabdevača električnom energijom i prirodnim gasom, usaglašena sa odredbama Zakona o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014) iz decembra 2014.

Pravilima se uređuju uslovi i postupak promene snabdevača krajnjeg kupca po ugovoru o potpunom snabdevanju električnom energijom ili prirodnim gasom, kao i prava, obaveze i rokovi postupanja operatora sistema, trenutnog i novog snabdevača i kupca. Ova Pravila će se primenjivati i na domaćinstva koja žele da promene snabdevača.

Najveći broj kupaca, uključujući i domaćinstva ima ugovor o potpunom snabdevanju, što znači da količina električne energije ili prirodnog gasa za obračunski period nije utvrđena ugovorom, već kupci plaćaju količinu koju potroše.

Postupak promene pokreće kupac koji pronađe povoljnijeg snabdevača, podnošenjem zahteva novom snabdevaču. Promena snabdevača je besplatna za sve kupce i traje najduže 21 dan.

Izvor: Vebsajt Agencije za energetiku, 21.07.2015.