Zastava Bosne i Hercegovine

PREDLOZI ZAKONA O ISTRAŽIVANJU NESREĆA U VAZDUŠNOM, ŽELEZNIČKOM I VODNOM SAOBRAĆAJU I O IZMENAMA ZAKONA O OBLIGACIONIM I OSNOVAMA SVOJINSKO-PRAVNIH ODNOSA U VAZDUŠNOM SAOBRAĆAJU: Osnivanje centra za istraživanje nesreća, smanjenje troškova koji nastaju po osnovu brojnih nezgoda i nesreća, usklađivanje sa direktivama EU, a sa ciljem da prava putnika budu na prvom mestu


Predlog zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju previđa osnivanje jedinstvenog Centra za istraživanje nesreća u ove tri vrste saobraćaja, čiji je cilj utvrđivanje uzroka i samim tim preventivno delovanje, izjavila je ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović.

Obrazlažući Predlog zakona o istraživanju nesreća u vazdušnom, železničkom i vodnom saobraćaju, Mihajlović je u Skupštini Srbije istakla da će se Centar baviti pitanjima kako je došlo do udesa, koji su uzroci, kao i koje preporuke mogu da se daju da se nesreće više ne događaju.

Predviđeno je da taj Centar bude organizaciono i funkcionalno nezavisan od svih organa nadležnih za sva tri vida saobraćaja i svake druge zainteresovane stranke, čiji bi interesi mogli da dođu u sukob sa istragom, uključujući i državne institucije i ministarstva.

Ta istraga je nezavisna od istrage pravosudnih organa, čiji je cilj odlučivanje o eventualnim kaznenim merama i obeštećenju žrtava i svake interne istrage koju sprovodi neki od učesnika, a njena svrha je da se identifikuju uzroci nesreće i odgovori na pitanja: šta se desilo, zašto i šta se može učiniti da se spreče ubuduće.

"Kada dođe do neke nesreće, tog trenutka operateri, bilo u železnici, vazdušnom, bilo u vodnom saobraćaju obaveštavaju, pored MUP-a i glavnog istražitelja koji rukovodi Centrom i zajedno deluju na terenu. Centar nije tu da utvrđuje krivca i radi posao MUP-a već se bavi uzrokom nesreće", pojasnila je ona i dodala da će MUP i tužilaštvo i dalje obavljati svoj deo posla. 

Osim povećanja bezbednosti putnika, Mihajlović je rekla da je cilj zakona i smanjenje troškova koji nastaju po osnovu brojnih nezgoda i nesreća.

Istakla je da se poslednje tri i po godine dogodilo 2.180 raznih nezgoda ili udesa u ove tri vrste saobraćaja, da je stradalo 150 ljudi, ali i da je po tom osnovu gubitak za Srbiju 271 milion evra u protekle tri godine.

Obrazlažući Predlog zakona o izmenama Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju, ona je rekla da je cilj tih izmena usklađivanje sa direktivama EU, a sa ciljem da prava putnika budu na prvom mestu.

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.07.2015.