Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NACRTI ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI PRIRODE, ZAKONA O ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE, ZAKONA O UPRAVLJANJU OTPADOM: Svi zakoni usklađeni sa standardima EU, a pojedine odredbe prenete iz evropskog zakonodavstva u oblastima koje ranije nisu bile pokrivene


Predstavnici Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine predstavili su postskining dokument koji se odnosi na oblast ekologije u lokalnim samoupravama i tom prilikom najavili da se polovinom septembra 2015. godine očekuje otvaranje Poglavlja 27.

Post-skrining dokumentom obuhvaćeno je horizntalno zakonodavstvo, kvalitet vazduha, upravljanje vodama, upravljanje otpadom, industrijsko zagađenje, buka, klimatske promene, zaštita prirode, upravljanje hemikalijama. Značajan deo dokumenta odnosi se na rokove donošenja i sprovođenja propisa usaglašenih sa direktivom, kao i na procenu sredstava potrebnih za njihovu primenu, s obzirom na to da su potrebna znatna ifrastrukturna ulaganja.

Prema rečima državne sekretarke, Stane Božović, ovaj dokument je vrlo važan jer kompletno finansiranje i većinu projekata sprovodi lokalna samouprava. "To znači da će oko 70 odsto sredstava namenjenih za oblast životne sredine biti usmerena ka lokalnim samoupravama. Ovaj dokumet, sadrži 10 oblasti - srednjeročni, kratkoročni i dugoročni tokovi kao i finansiranje svakog sektora posebno", rekla je Božović.

Ona je istakla da postoji puno nasleđenih problema, a tri ključna su: pitanje finansiranja, administrativni kapaciteti i edukacija.

Božović je podsetila da se u proceduri nalaze tri zakona iz ove oblasti- nacrti zakona o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti prirode, Zakona o zaštiti životne sredine, Zakona o upravljanju otpadom, koji su prošli javnu raspravu i na putu su ka nadležnim ministarstvima. "Očekujem da će se ovi zakoni naći na dnevnom redu parlamenta na prvom jesenjem zasedanju, u septembru", rekla je Božović.

Ona je rekla da će Zakon o izmenama i dopunama Zakona o zaštiti životne sredine omogućiti uspostavljanje takozvanog Zelenog fonda koji će omogućiti sistemsko praćenje finansiranja oblati životne sredine u Srbiji.

Božović je ukazala da su svi zakoni usklađeni sa standardima EU, a pojedine odredbe prenete iz evropskog zakonodavstva u oblastima koje ranije nisu bile pokrivene.

Predsednik Stalne konferencije gradova i opština (SKGO), Zoran Perišić, pozdravio je inicijativu Ministarstva poljoprivrede da se kroz izmene zakona o životnoj sredinini uvede finansijski plan i podsetio da će za oblast životne sredine biti potrebno 10, 6 milijardi evra.

On je naglasio da se 60 odsto svih propisa u domenu životne sredine sprovodi na lokanom nivou i da je najveći teret evropskih integracija upravo u ovoj oblasti.

SKGO je kao predstavnik svih jedinica lokalnih samouprava zaintresovana za sprovođenje ovih zakona, rekao je Perišić i dodao da će lokalnim samoupravama biti neophodni administrativni kapaciteti i finansijski uslovi.

On je naglasio da je SKGO sproveo istraživanje, koje je između ostalog, pokazalo da će za oblast životne sredine i sprovođenje zakona biti neophodno uspostavljanje čvršće saradnje između centralnih i lokalnih nivoa vlasti.   

Izvor: Vebsajt Tanjug, 21.07.2015.