Zastava Bosne i Hercegovine

OD POČETKA GODINE U PORODIČNOM NASILJU UBIJENO 11 ŽENA


Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je da je od početka godine 11 žena izgubilo ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju.

Mihajlović je, posle uručenja ugovora za finansiranje projekata organizacija civilnog društva koje pružaju uslugu podrške SOS telefon, da samo zajedničkim radom borba protiv nasilja nad ženama može biti efikasnija.

Ugovori za finansiranje projekata, čija je ukupna vrednost 40.000 dolara, uručeni su predstavnicama osam organizacija iz Srbije.

„Od početka godine je 11 žena izgubilo život u porodičnom i partnerskom nasilju, a 14 dece ostalo bez majki“, naglasila je Mihajlović.

Prema njenim rečima, važno je da se s organizacijama civilnog društva u borbu protiv nasilja nad ženama i devojčicama uključe i drugi resori u Vladi Srbije.

„Da od malih nogu učimo našu decu da je nasilje nedopustivo, da se o tome govori u vrtićima, da pošaljemo poruku da nema nasilnih, nema neravnopravnih, to se postaje“, rekla je Mihajlović.

UNDP: Tokom pandemije 30 odsto više žena prijavilo nasilje

Stalna predstavnica UNDP u Srbiji Fransis Pikap, istakla je da će se nastaviti zajednički rad na ohrabrivanju žena da prijave nasilje.

„Jedan od zadataka biće i pružanje kontinuirane podrške organizacijama koje svojim iskustvom mogu da unaprede borbu protiv nasilja. Sada više žena prijavljuje nasilje, 30 odsto više tokom pandemije, ali i dalje imamo slučajeve kada se žene ne odluče na taj korak i u tome im moramo pomoći“, rekla je Pikap.

Šef Odeljenja za razvojnu saradnju ambasade Švedske u Beogradu Ola Anderson istakao je da je program saradnje koji postoji dobra osnova za unapređenje borbe protiv nasilja.

„Iskorenjivanje nasilja nad ženama poklapa se s našim osnovnim principima spoljne politike. Ovaj program je dobar jer pruža mogućnost lokalne, centralne institucionalne podrške organizacijama koje se bore protiv nasilja“, rekao je Anderson.

Izvor: N1, 21.06.2021.
Naslov: Redakcija