Zastava Bosne i Hercegovine

PROGRAM "MOJA PRVA PLATA": Predviđeno subvencionisanje zapošljavanja ukupno 10.000 ljudi. Za one koji su završili srednju školu, država će davati 20.000 dinara, a za one koji su završili fakultet 24.000 dinara, za period od devet meseci


Pravo na novčanu pomoć od države za nova zapošljavanja imaće najbrži poslodavci, a novac za svakog novozaposlenog biće moguće dobiti već od jeseni.

Nove mere za podsticanje zapošljavanja koje je Vlada najavila u petak, 12. juna, podrazumevaće subvencionisanje zapošljavanja ukupno 10.000 mladih ljudi. Sa primenom će se početi najverovatnije na jesen, a pravo na državne subvencije imaće poslodavci koji zaposle prvih 10.000 ljudi.

Dakle, firme koje budu najbrže, moći će da računaju na podršku u vidu dela plate za svoje radnike.

Konkretno, država je spremila 20.000 dinara za one koji su završili srednju školu, odnosno 24.000 dinara za one sa diplomom fakulteta, u periodu od devet meseci.

U okviru programa "Moja prva plata" država želi da pomogne mladima koji su završili srednju školu ili fakultet da pronađu svoj prvi posao, a istovremeno i da motiviše poslodavce da ih zaposle. Zato će iz budžeta za ovaj projekat biti izdvojeno dve milijarde dinara.

Ministar finansija Siniša Mali najavio je da će se na jesen nastaviti i sa programima obuke, odnosno dokvalifikacije za one koji žele da pronađu novi posao.

"Imamo stopu nezaposlenosti od 9,7 odsto, ali i dalje postoji potreba za kadrovima. Zato želimo da omogućimo onima koji nemaju posao da se dodatno obuče, da stvore nove veštine, nova znanja, kako bi se zaposlili", rekao je ministar.

Obuke nezaposlenih neće se vršiti samo u ustanovama čija je to primarna delatnost, već i u preduzećima, koja bi ih nakon toga zaposlila.

Država je krenula i sa primenom mera za zapošljavanje svih onih koji nisu imali posao prethodne, 2019. godine. Za one kojima je to prvo zaposlenje, država nudi pogodnosti, i to otpis u iznosu od 100 odsto doprinosa za PIO 2020. godine. Sledeće godine otpis je 95 procenata, a 2022. godine 85 odsto.

Država je smanjila i obaveze plaćanja poreza na zarade, i to za 70 odsto u prvoj godini, 65 procenata u drugoj i 60 odsto u trećoj godini.

Ministar finansija podsetio je i na podsticajnu meru za zapošljavanje povratnika iz inostranstva, koja je počela da se primenjuje 1. marta ove godine.

"Ukoliko niste živeli u Srbiji dve godine, a tražite posao ili ste ga našli, imate mogućnost da vam se osnovica za obračun poreza i doprinosa umanji za 70 odsto u narednih pet godina", istakao je Mali.

Izvor: Vebsajt Blic, M.A., S. L., 17.06.2020.
Naslov: Redakcija